Het perfecte gazon

Om een perfect gazon te bekomen moet je het goed verzorgen. Met deze vijf stappen kan het niet mislopen! Met ons uitgebreid aanbod houd je je tuin in optimale conditie en wordt het onderhoud super gemakkelijk.

1. Maaien

Om het hergroeien niet te bemoeilijken en mosgroei niet te stimuleren is het belangrijk om het gras op de juiste hoogte af te maaien. Maai je gazon niet korter dan 2,5 cm of meer dan 2/3 van de grashoogte. De grashoogte is ook verschillend naargelang het doel van de gazon. Voor een siergazon maai je het beste op 2,5 cm. Het gras van een speel –of sportgazon is het beste 4 cm lang. Het gras groeit langzamer als we het iets langer laten. Daarbij is langzaam groeiend gras sterker en heeft het minder water nodig. In het begin is wekelijks maaien genoeg. Bij droogte en op het einde van de groeiperiode is het aangewezen om tweewekelijks te maaien. Net voor de winterperiode kan je best je gazon niet te kort maaien.

2. Bemesten

Het bemesten van de gazon is een stap die ook regelmatig terugkeert. Net als andere planten heeft ook gazon de juiste voeding nodig om te overleven. Zo heeft gras drie voedingsstoffen erg nodig: stikstof, fosfor en kalium. Zo interessant om weten op wat soort bodem je gazon is geplant zodat je de juiste voeding kan geven. Wanneer je je tuin nog moet aanleggen kan je de bodem vooraf verbeteren door compost toe te voegen. Het bemesten kan met vloeibare meststof of met mestkorrels. Na het verspreiden van de mestkorrels, al dan niet met behulp van een strooiwagen, is het aangewezen om je gazon goed te besproeien.

3. Onkruid en mos bestrijden

Onkruid en mos zijn de grootste vijanden van een gezond grastapijt. Na het maaien kan je gebruik maken van aangepaste onkruidbestrijder. Deze kan dan goed inwerken voordat we de gazon opnieuw gaan maaien. We raden je af om levend mos weg te harken. Zo zal je mosdeeltjes verspreiden en dit zal het de groei van mos alleen maar versnellen. Een mosbestrijdingsproduct zal het mos vanuit de wortels aanpakken. Het bruine en afgestorven mos kan dan wel weggeharkt worden.

4. Verluchten

Bij het onderhouden van een gazon vergeet men vaak dat verluchten ook belangrijk is. Bij het verluchten zal er in de bovenlaag van de gazon geprikt worden. Deze bovenlaag zal hierdoor wat losser gemaakt worden en zal waterdoorlatend vermogen van de gazon zal verbeteren. Na het verluchten kan je bijzaaien, bemesten of compost strooien. Hierdoor groeit de gazon sneller dicht.

5. Sproeien

Bij droge of zanderige grond is het vooral nodig om te sproeien. Hierbij is het belangrijk wanneer je sproeit en de hoeveelheid water die je hierbij gebruikt. Zo sproei je het beste ’s morgens of ’s avonds zodat het water rustig in de bodem kan trekken en niet zal verdampen. Een gazon heeft tussen de 5 – 10 liter water nodig per vierkante meter. Sproei nooit overdag in de volle zon om verbranding van je gras en een te snelle verdamping te voorkomen.