Bezige bijtjes

Bijen zorgen voor leven in de tuin! Veel gewassen rekenenen op de bijen om zich voort te kunnen planten via bestuiving. In Vlaanderen zijn er nog bijna 350 wilde bijensoorten die planten bestuiven, daarbij horen ook honingbijen, hommels en solitaire bijen. Wie wilde bijen aan het werk wil zien, moet voldoende nectarbronnen in zijn tuin voorzien en de bijen helpen te overleven. In je tuin of op je balkon kun je heel wat acties ondernemen voor wilde bijen.

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

Wat kun jij doen in je tuin voor de bijen?

Leg een bloemborder aan. Kies voor inheemse plantensoorten en vermijd dubbele bloemen, daarvan zijn de meeldraden en stampers via kunstmatige selectie vervormd tot bloemblaadjes.

Bijen halen hun nectar net uit die stampers en meeldraden. Met wat kalk in de bloemborder creëer je een uniek plekje waarin planten zoals slangenkruid, wilde cichorei of betonie goed gedijen.

  • Plant bloembollen in het najaar: vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn vroege bloeiers en zijn populair bij bijen en vlinders. Die bloeien van eind februari tot begin april. Ook madeliefjes, paardenbloemen en boterbloemen kunnen tussen de bollen tot bloei komen. Wanneer de bloembollen uitgebloeid zijn en wanneer de zaden volledig gerijpt zijn, mag je opnieuw maaien (na april).
  • Kies de juiste balkonplanten: ook op een balkon kun je bijen helpen. Vervang begonia’s en petunia’s door een mix van grasklokje, wilde reseda en ezelsoren. Opgelet, potgrond geeft een te rijke voedsellaag voor deze plantensoorten. Plant je balkonplanten dus liever in een mix van compost en leemzand.

Hang een bijenhotel op

300 van de 350 bijensoorten in ons land zijn solitair. Ze wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder, maar daar kunnen we iets aan doen. In onze tuincentra kun je een bijenhotel halen dat je ophangt in de tuin. Een bijenhotel hoef je zelf niet proper te maken of onderhouden. Bijen metselen de gangen dicht. Daarachter brengen de larven de winter door. De kersverse bijtjes maken de buisjes van binnenuit open wanneer ze er klaar voor zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is het bijenhotel in het voorjaar (vanaf februari) op een droge plek in de zon hangen.

Help bijen in je moestuin, je kruidentuintje of op je groendak

  • Geef bijen een plaatsje in je moestuin en kijk toe hoe zij jouw plantjes bestuiven! Laat minstens één ui of prei doorschieten en tot bloei komen. Zorg daarnaast voor wat bosaardbeitjes als bodembedekker onder de aalbessenstruiken of voor een hoekje waarin komkommerkruid en gewoon barbarakruid hun gang kunnen gaan.
  • In kruidentuintjes gonst het van het leven. Bloeiende lavendel, salie of marjolein zijn echte bijenlokkers. Probeer ook eens een kruidenspiraal te maken. Plant jouw kruiden in een zonnige hoek van de tuin en geniet van al het leven dat rond je oren zoemt.
  • Groendaken kunnen heel veel bijen aantrekken! Met de juiste plantenkeuze tover je een groendak om tot een echte bijenhemel.