Mediterraanse recepten

Pizza

Voor 2 personen. 

 Bereiding 

 Verwarm de oven op 220 graden. Bereid het pizzadeeg. Indien je vers deeg maakt verdeel je het deeg in het aantal pizza’s dat je wil maken en draai hier balletjes van. Rol deze uit op een bebloemd werkvlak. Besmeer de deegbodems met een laag pizzasaus. Snijd de groenten in plakjes en verdeel over de pizza’s. Bestrooi de pizza met wat verse basilicum en geraspte kaas. Bestrijk de randen van de pizza met een beetje olijfolie. Bak de pizza ca. 12 tot 15 minuten in de oven tot hij gaar en licht krokant is. 

Pitabrood

Voor 8 pitabroodjes.

  • 600 gram bloem 
  • 1 el zoutvlokken 
  • 3 tl gedroogde gist 
  • 2 el olijfolie 
  • 1 el Griekse yoghurt 
  • 1 el honing 
  • 300 ml warm water
     Bereiding 
     Doe 300 gram bloem, het zout, de gist, olijfolie, yoghurt, honing en water in een kom. Mix dit tot een glad deeg waar geen klontjes meer in zitten. Dek de kom af met plasticfolie en laat het minstens 12 uur in de koelkast rijzen. Het is makkelijk om dit ’s avonds vast te maken. De volgende dag voeg je de rest van het bloem toe, kneed met de mixer in 2-3 minuten tot een mooi deeg. Het moet loslaten van de wanden van de kom en nog licht vochtig aanvoelen (maar het mag niet aan je handen blijven plakken). Kneed het deeg met de hand nog een minuutje door tot een mooi deeg, voeg eventueel wat bloem toe als het toch nog te plakkerig is. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en draai hier balletjes van. Op een met bloem bestoven werkblad rol de de deegballetjes uit tot 5 mm dikte. Prik rondom wat gaatjes met een vork en laat ze afgedekt een half uurtje rijzen. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie, ik gebruikte een doekje om te zorgen dat er in de hele pan een dun laagje olie zat. Pak één van de pitabroodjes en leg deze in de pan. Bak hem in 2 minuten aan elke kant gaar. Je kunt de broodjes direct serveren, maar ook later nog even opwarmen in de pan.

Citroen-ricottacake

Benodigdheden 

  •  tulbandvorm of cakeblik, elektrische (hand)mixer, 150 g boter, 150 g ricotta, 300 g kristalsuiker, 3 eieren, 1 tl vanille-extract, schil van 1 citroen, sap van 1/2 citroen, 300 g bloem, 2,5 tl bakpoeder, 1 tl zout poedersuiker 
Bereiding: 

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de tulbandvorm goed in. Klop de boter met de ricotta en suiker romig. Voeg vervolgens de eieren toe en mix het geheel tot een klontvrij beslagje. Doe het vanille-extract, de citroenschil en -sap in de kom spatel even door. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag. Schep het cakebeslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de citroen-ricottacake in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen en laat hem uit de tulbandvorm glijden. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.