Hibiscus rosa-sinensis

Chinese roos

Altijd een schot in de roos


In Maleisië is het de bloem van het land, bij ons een fleurige binnen- én buitenplant: de Chinese roos. Een half jaar lang blazen de trompetvormige bloemen van die hibiscus volop groen leven in je interieur.

Waarom zou je de Chinese roos in huis halen? 

  • Groenblijvende plant
  • Bloeit van juni tot oktober
  • Kan na de nachtvorst naar buiten
  • Voor beginnende én ervaren plantenliefhebbers

Eigenschappen

Deze tropische schoonheid trakteert je 2 seizoenen lang op een heus kleurenpalet. Van scharlakenrood over zongeel tot parelwitte bloemen. Sommige Chinese rozen zijn zelfs tweekleurig. De stervormige bloemen blijven ongeveer 1 tot 3 dagen aan je kamerplant hangen, en groeien daarna regelmatig weer aan.

Verzorging

  • De Chinese roos voelt zich het beste aan het raam, in indirect zonlicht en ver genoeg van muren, meubels of andere planten. Zo heeft ze genoeg ruimte om uit te breiden.
  • Deze kamerplant is gevoelig en houdt niet van tocht en veranderingen in licht, temperatuur of luchtvochtigheid. Dan vallen de knopjes en blaadjes af.
  • Heb je de hibiscus niet verplaatst en vallen de knopjes toch af? Dan heeft je plant dorst en honger. De grond mag altijd vochtig zijn. En tijdens het groeiseizoen kun je het best ook wat plantenvoeding bijgeven.
  • De Chinese roos is een snelgroeier: in Oost-Azië groeit ze zelfs tot 4 meter. Een snoeischaar is daarom je ideale groene compagnon en mag je het hele jaar door gebruiken om de plant te knippen.
  • In de zomer kan deze kamerplant je tuin en terras opfleuren. Bescherm hem buiten wel tegen felle zon en sterke wind, en haal hem in de koudere maanden opnieuw naar binnen.
  • De Chinese roos vermeerderen doe je in het voorjaar: snij een stek van 5 centimeter af en zet die op een warme plek in een pot met doorlatende, licht vochtige potgrond. Na een paar weken kun je de stek overplanten in een pot of in de volle grond in de tuin.

Leuk weetje

Van versleten schoenen opfrissen tot je bloeddruk verlagen: met de Chinese roos kun je wonderen verrichten. In China doen haar donkerrode bloemblaadjes vooral dienst als kleurstof in zwart schoensmeer, mascara of verf. Dankzij hun lichtzurige smaak vind je ze in de Indische keuken dan weer in je thee of op je bord terug. En wie ooit een huwelijk op het eiland Borneo bijwoonde, spotte ze misschien wel in het haar van de bruid.</p>

Tip

De Chinese roos houdt er niet van om alle hoekjes van je kamer te ontdekken. Geef ze daarom een vaste plek en verplaats ze zo weinig mogelijk. Haar bloemen groeien automatisch naar het licht toe.