Dianthus

Anjer

Een echte (k)anjer in je tuin


Dianthus, beter bekend als anjer, is dé garantie op een tuin die barst van kleur. Licht- en donkerrood, helderwit, geel, groen, paars, violet, zalmkleurig … Al sinds de oudheid genieten mensen van de ’50 tinten’ die deze bloemen bieden. Wist je trouwens dat er zelfs tweekleurige anjers bestaan, met het hart dat anders kleurt dan de buitenblaadjes? Van showbloemen gesproken!

Waarom zou je de anjer in huis halen?

  • Keuze te over: er bestaan maar liefst 600 anjervarianten
  • Vaste plant die weinig onderhoud vraagt
  • Tussen mei en augustus zeker van een weelderig bloementapijt
  • Fantastische, onmiskenbare geur

Eigenschappen

De anjer wordt tot 40 centimeter hoog en eindigt bovenaan in een stervormige bloem met gekartelde randen. De bloeiperiode is mei tot en met juli, hoewel de bloemen mits de nodige verzorging tot in augustus in bloei kunnen staan. Het kleurenpalet is onovertroffen, wat ook blijkt uit de namen van sommige varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Duizendschoon’, of ‘Pink kisses’?

Verzorging

  • De anjer is van nature gewend aan een droge omgeving en vraagt dus niet veel water. Dat is écht een aandachtspunt, want bij te veel water vergelen zowel bloemen als bladeren. 
  • Zeker in de winter verdraagt de anjer absoluut geen vochtige bodem.
  • Vaste planten in volle grond hebben weinig meststof nodig – misschien alleen net voor de start van de bloei in het voorjaar. Anjers in pot bemest je daarentegen om de 2 weken met meststof voor bloeiende planten.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.
  • De bloem vraagt dagelijks minstens 6 uur direct zonlicht, dus kies zeker een plek met weinig schaduw.
  • Meerjarige anjers zijn winterhard en hebben geen extra bescherming nodig. Mag natuurlijk, maar moet niet.
  • Opgelet voor slakken, die dol zijn op de anjerscheuten. Een degelijk slakkenproduct is een must.


Leuk weetje

Bloemen worden vaak gebruikt als basis voor parfums. Anjers dus ook, zij het vooral voor mannenparfums. Dit omdat het aroma van de bloem niet zo sterk is als van andere soorten en het resultaat dus niet te overweldigend ruikt. De allereerste parfum met anjergeur kwam in 1965 al op de markt: Habit Rouge van Guerlain. De (gedroogde) bloemblaadjes van de anjer zijn trouwens ook populair in potpourri’s.

Tip:

  • Wist je dat anjers eetbaar zijn? Je kunt de bloemblaadjes, met een licht kruidige smaak, toevoegen aan salades, allerlei soorten gebak, thee … Met als resultaat een heel subtiele bloemengeur en -smaak. Opgelet: niet alle anjers zijn eetbaar, dus altijd eerst checken of je een keukenvriendelijk exemplaar in handen hebt. En was de blaadjes sowieso altijd grondig voor gebruik!