Het is nu volop herfst. Bomen worden langzaam kaal en vorstgevoelige planten moeten nu zeker bedekt worden. Maar ook struiken en bomen kunnen nu aangeplant worden. Een iets rustigere maand in de tuin. Maar daarom niet minder leuk.
De border
Het is tijd om je niet winterharde potplanten naar binnen te halen om te laten overwinteren.
Om toch te zorgen voor wat beplanting en wat groen in de tuin kies je voor bloeiende en wintergroene planten zoals calluna, heide, viooltjes,...
Plant begin deze maand bladverliezende bomen en sierheesters. Vergeet geen paal om je boom aan vast te maken. De snijdende wind rukt je boom anders genadeloos omver.
Plant ook deze maand fruitbomen en kleinfruit.
Trek al het onkruid dat je ziet uit. Dat bespaart je weer wat werk in het voorjaar.
Bloembollen planten zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen en tulpen. Doe dit bij voorkeur in oktober of begin november.
Het gazon
Je gazon is nu even in groeipauze. Wat je nog wel kunt doen:
Ruim tijdig afgevallen bladeren op met de tuinhark of bladblazer, zo voorkom je mosvorming of gele plekken. Deze kunnen op de composthoop terecht of uitgestrooid worden tussen planten in de borders.
Snoeien
Alle bladverliezende bomen en struiken kunnen deze maand worden gesnoeid.
Verwijder alle dode taken uit struiken en bomen, indien je over een rustig hoekje in de tuin beschikt versnipper deze dan niet maar maak er een nuttig egelhuisje of takkenborder van.
De moestuin
Zorg ervoor dat de moestuin niet onder water komt te staan door middel van geulen. Zo kan het water makkelijker wegvloeien. Een natte bodem warmt in het voorjaar immers traag op. Hierdoor zal je later kunnen beginnen met zaaien en planten.
Voor het gaat vriezen, oogst je best alle koolgewassen en wortelgewassen.
Verbouw je spruiten of groene kolen in je moestuin? Wacht dan met het oogsten hiervan na een eerste vorstperiode, tijdens vriesweer wordt namelijk het zetmeel in de plant omgezet in suiker waardoor ze beter gaan smaken!
Oogst spruitjes steeds van onder naar boven.
Terras & balkon
Geef zeker je potten en bakken regelmatig water als het lang droog blijft. Dat zorgt ervoor dat de planten niet helemaal uitdrogen.
Alle lege balkonbakken en potten kun je afwassen en opbergen. Bescherm de planten die buiten blijven tegen de vorst. Leg een onderbord of laagje piepschuim onder de potten die buiten blijven staan zodat de grondvorst hier niet in kan doordringen.
Vijver en dieren
Verwijder afgevallen herfstbladeren regelmatig met een schepnet.
Verwijder pompen en verlichting.
Heb je kippen of konijnen? Vergeet dan niet om regelmatig het water te checken na nachten met vorst.
Vergeet de vogels niet in de koude wintermaanden! Denk aan vogelhuisjes, vogelvoeder,...
Andere tips
Nu de tuinklussen verminderen in het najaar kun je tijd maken voor andere klusjes zoals het herstellen van schuttingen, opruimen van het tuinhuis,...
Geef al je tuingereedschap een goede onderhoudsbeurt, zoals je grasmaaier, grastrimmer, heggenschaar, ...
Als je je tuinmeubelen niet meer gebruikt is het nu het moment om ze op te bergen voor er sneeuwval is.
Dek je composthoop af met hooi.
Vervang je barbecue door een vuurkorf en geniet van avondjes rond het vuur.