Tuinkalender februari

Op sommige dagen in februari lijkt de lente niet meer zo ver weg. Maar vergis je niet, het kan zo weer stevig gaan vriezen. Ook al jeuken je groene vingers, hou je nog heel even in. Deze maand is ideaal om wat op te ruimen en je voor te bereiden op de warmere dagen die gaan komen.

De border

Indien hier tijd voor is, kan je in februari gerust al wat onkruid verwijderen voor de groei opnieuw begint. Na het onkruid wieden, kan je de bloemborders verwennen met een laag compost. Woel de grond goed om na het aanbrengen van een laagje compost zodat alles zich goed kan mengen en de bloemen alle nodige voedingsstoffen tot zich kunnen opnemen in het voorjaar. Dode bodembedekkers kan je nu ook best verwijderen en vervangen.

Het gazon

Indien het niet meer vriest, kan je deze maand alvast een nieuw gazon zaaien of bijzaaien als dit nodig is. Om de zuurtegraad van de bodem te laten zakken, kan je ook al het gazon kalken in februari. Al is de kans natuurlijk klein dat de vriesperiode volledig voorbij is. Loop zo min mogelijk over het bevroren gras.

Snoeien

  • Klimop: om de groei van jong fris groen blad te stimuleren knip je nu best het oude blad weg van de klimop.
  • Fruitbomen: voor het einde van de maand februari dien je de fruitbomen te snoeien, om de kans op bloeden (sapverlies) te vermijden. Fruitbomen zoals kersen, nectarines, pruimen, abrikozen en perziken snoei je best niet tot mei of juni vanwege loodglans aantasting. Dat is een schimmel die zich graag voortplant in bepaalde soorten hout en voor behoorlijk wat schade kan zorgen.
  • Nieuwe hagen: Heb je een nieuw geplante haag en je wilt dat deze in het voorjaar goed uitloopt, dan moet je deze voor eind februari terug snoeien.
Probeer dit steeds te doen wanneer het ’s nachts niet meer vriest.

Dieren in de tuin

Vogels vinden nu een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn.
  • Voeder niet te veel tegelijk en liefst ‘s ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
  • Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken
  • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.
Het is ook tijd om de nestkastjes te reinigen. Moest je deze weggehaald hebben voor de winter, is het tijd om ze weer op te hangen zodat je tuinvogels hieraan kunnen wennen voor het broedseizoen begint. Het is aangewezen om de nestkastjes met de opening naar het oosten of noordoosten te hangen. Zorg er zeker voor dat de nestkastjes niet in de volle zon hangen.

De moestuin

  • Winterharde gewassen zoals groene kool, boerenkool, spruiten en (winter)wortels kan je de hele winter door oogsten. Groenten als aardpeer, andijvie, bleekselder, bloemkool, knolselder, pastinaak, prei, Romeinse sla, schorseneren en veldsla oogst je bij voorkeur voordat een periode van zware vorst aanbreekt.
  • Je kan nu al sla en bloemkoolplantjes voorzaaien in een serre of platte bak. Voorzaaien doe je in kleine bakjes op een warmere plek. Zo kan de plant rustig groeien en later op een warmer moment uitgeplant worden. Ook kervel, veldsla, raapsteeltjes en snijsla kunnen nu al gezaaid worden.
  • Ook pepers en aubergines kun je einde deze maand voorzaaien zodat ze voldoende groot zijn wanneer ze buiten mogen uitgeplant worden.

Vijver

  • Als het gesneeuwd heeft maak dan het ijslaagje deels sneeuwvrij zodat de vijverplanten licht krijgen.

Andere tips

  • Denk eraan om de waterleiding naar de buitenkraan af te tappen en vervolgens te sluiten om vorstschade te voorkomen.
  • Wil je zout strooien op de paden of je terras? Strooi dit dan voorzichtig zodat het niet tussen je planten terechtkomt, dit komt ze niet ten goede.
  • Verwijder op het einde van de maand eventuele bodembedekking.