Checklist voor beginnende moestuiniers

Lekkere groentjes en verse kruiden, zo recht uit je tuin of van je balkon? Heerlijk toch! Maar hoe begin je daar aan? En wat heb je allemaal nodig? Met deze checklist kan het niet mislopen!

In bakken of in volle grond?

Heb je een grote tuin met een mooi zonnig plekje? Dan is dat de ideale plek voor jouw moestuin. Maak een stukje vrij, meng de aarde met mulch, compost of een kwalitatieve potgrond en je kan beginnen. Of kies voor een handige moestuinbak. Zo heb je meteen een vierkante meter moestuin klaar om gevuld te worden. 

 Heb je geen tuin maar wel een terras of balkon? Ook daar kan je perfect heel wat groenten kweken. Sla, tomaten, bietjes, radijsjes, spinazie, kruiden… Ze kunnen allemaal perfect in bakken. Let er wel op dat je je potten en bakken voldoende groot neemt en vul ze met een mix van compost, mulch en potgrond.

Onmisbaar gereedschap

Gaandeweg wanneer je moestuin groeit, groeit ook je collectie tuingereedschap, maar met een paar goed gekozen basics kom je al een heel eind. Wat zeker onmisbaar is: Een spadeharkhandcultivatorhandschepje en een paar stevige tuinhandschoenen. En vergeet ook zeker niet een goeie snoeischaar op je boodschappenlijst te zetten om al dat lekkers te oogsten.

Maak een plan

De verleiding is natuurlijk groot om meteen in je moestuinavontuur te duiken. Maar voor je begint te zaaien of planten sta je best even stil bij wat je in je moestuin wil zetten, en vooral: waar. Niet alle groenten groeien even snel en worden even groot. Dus om te voorkomen dat die lekkere spinazie verdwijnt onder een joekel van een pompoenplant maak je best eerst een plan op. Zo kan je bepalen welke groenten waar het beste passen en vooral ook wanneer je wat kan oogsten. Kolen hebben heel wat tijd nodig om te groeien, maar je kan tussen je kolenplantjes gerust nog spinazie en sla zetten. Zo kan je toch al genieten van die lekkere jonge bladgroenten terwijl je kolen ondertussen verdergroeien. De Oh’Green tuinkalender kan je alvast helpen bij het opstellen van je tuinplan.

Zaaien en planten maar!

Nu kan het leuke werk beginnen! Zaaien, planten en al dat lekkers zien groeien! Wat nu zeker niet mag ontbreken aan je moestuinmateriaal zijn labels. Want van zodra de zaadjes in de grond zitten, duurt het wel even voor je ziet welke plant eruit groeit. Labels helpen je de sprietjes die uit de grond schieten te identificeren zodat je ze niet met het onkruid uittrekt! En dan is het wachten en genieten van die groeiende moestuin tot je kan gaan oogsten.