Grote kamerplanten – de favorieten van Oh’Green

Mis jij je kerstboom als gezellige blikvanger in je woonkamer? Zet dan eens een grote groene kamerplant in de plaats. Die brengt kleur in huis, regelt de luchtvochtigheid en zuivert je binnenlucht. Ontdek de mooiste en makkelijkste gigakamerplanten en lees hoe je ze het best kunt verzorgen.

Ficus benjamina

Treurvijg – Ficus benjamina

onderhoudsvriendelijk

De treurvijg of Ficus benjamina ken je wellicht het best. De plant heeft veel vertakkingen en taaie, glanzende kleine bladeren. De grootste troef van die grote kamerplant: ze heeft nauwelijks verzorging nodig. Geef je Ficus benjamina in de winter 1 keer per week water en in de zomer 2 keer per week. Ga om de 2 maanden eens met een vochtige spons over de bladeren.

  • Perfecte plantlocatie: in het licht, maar niet in de zon
  • Huisdiervriendelijk? De plant is giftig voor mensen en dieren.

Goudpalm – Dypsis

luchtbevochtigend

De goudpalm, Dypsis of Areca bestaat uit verschillende palmen bij elkaar. De grote plant is afkomstig uit de vochtige tropen van Zuidoost-Azië. Haar bladeren zijn geveerd en lichtgroen.
  • Hoogte: 1 tot 2 meter
  • Perfecte plantlocatie: in het licht, maar niet in de zon
  • Huisdiervriendelijk? Ja, katten spelen maar al te graag met de bladeren.

Dypsis

Drakenboom – Dracaena

exotisch

Een klassieker onder de grote kamerplanten! De Dracaena of drakenboom dankt zijn naam aan de rode kleur van zijn boomsap. Zijn smalle bladeren zijn sterk. En de binnenplant is makkelijk om te onderhouden: geef 1 keer per week water en ga 1 keer per maand met een stofdoek over de bladeren.

  • Hoogte: gemiddeld tot 2 meter, de grootste tot 3 meter
  • Perfecte plantlocatie: op een lichte en warme plaats tussen de 18 en 21 °C

Dracaena

Beaucarnea

Olifantenpoot – Beaucarnea

trage groeier

De Beaucarnea of olifantenpoot herken je uit de duizend. Want de Mexicaanse plant heeft een dikke, knolvormige voet. Functie van de verdikking? De grote kamerplant slaat er water in op, net zoals een kameel dat doet in zijn bulten. Als je de Beaucarnea eens vergeet te gieten, is dat geen ramp. De plant groeit traag en heeft onvertakte stengels die eindigen in plukjes gebogen blad.
  • Hoogte: tot 2 meter
  • Perfecte plantlocatie: op een lichte en warme plaats, altijd boven de 10 °C
  • Huisdiervriendelijk? Ja

Yucca

Palmlelie – Yucca

wintervast

De stoere palmlelie of Yucca, met een ruwe stam en spitse bladeren, komt uit de droge regio’s van de Verenigde Staten. Geef hem regelmatig een klein beetje water. Dan is die grote kamerplant op haar best. Laat je potgrond tussen de gietbeurten lichtjes uitdrogen. Zo voorkom je rotte wortels. Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg. Zo geef je nieuwe bladeren meer energie om te groeien.

  • Perfecte plantlocatie: op een zonnige, lichte plaats, maar niet in volle zon. In de zomer mag je de Yucca ook buiten zetten.
  • Huisdiervriendelijk? Nee, het sap van de plant is giftig.

Euphorbia eritrea

Euphorbia eritrea

de cactus die geen cactus is

De grote kamerplant lijkt op een cactus, maar schijn bedriegt. Haar bladeren nemen de grappigste vormen aan en de plant is daardoor een echte blikvanger in je woning. Onderhoud? Nauwelijks. Een glas water per maand is genoeg. In het voorjaar vormen er zich nieuwe, druppelvormige bladeren.
  • Perfecte plantlocatie: de plant gedijt overal in huis.
  • Huisdiervriendelijk? Ja

Kentiapalm – Howea forsteriana

luchtzuiverend

De Howea forsteriana of kentia brengt je woonkamer in tropische vakantiesferen. De kamerplant is een klassieker in kantoren omdat ze de lucht zuivert en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Je hoeft de grond alleen vochtig te houden.

  • Perfecte plantlocatie: in de schaduw
  • Huisdiervriendelijk? Ja

Howea forsteriana

Calathea

Calathea

Indrukwekkende patronen en tekeningen

De Calathea is pure plantenpracht met opvallende golvende, geribbelde, ovale en ronde bladeren. Ze zijn versierd met patronen en tekeningen. Bij beweging ritselen ze zachtjes. Je hebt altijd leven in huis. Zodra de zon opkomt, gaan de bladeren open om licht op te vangen. ‘s Avonds gaan ze met zacht geritsel weer dicht. De verzorging? 2 keer per week water geven en af en toe besproeien.

  • Hoogte: 0,5 tot 1 meter
  • Perfecte plantlocatie: een plekje zonder directe zonneschijn, weg van tocht en sigarettenrook

Paradijsvogelbloem – Strelitzia reginae

Mini-jungle

De Strelitzia is een schitterende exotische plant met grote groene bladeren die tot 55 cm lang kunnen worden. Als je hem goed verzorgt, verwent hij je met prachtige oranje bloemen. Je hoeft hem maar 1 keer per week water te geven. In ruil krijg je een stukje tropische jungle in huis.

  • Hoogte: tot 2 meter
  • Perfecte plantlocatie: een lichte plaats in de buurt van een raam
  • Huisdiervriendelijk: nee, hij is licht giftig

Strelitzia reginae

Strelitzia nicolai

Paradijsvogelplant – Strelitzia nicolai

Luchtzuiverende elegantie

De Zuid-Afrikaanse Strelitzia nicolai is een populaire kamerplant. De grote, stevige bladeren – ze kunnen tot 1,5 meter lang worden – beginnen smal en lopen breed uit. Geef hem 2 keer per week later, zo veel als de grond in je pot kan absorberen. In de zomer geef je hem best 1 keer om de 2 weken wat voeding.
  • Hoogte: tot 2 meter
  • Perfecte plantlocatie: een zonnige plek op 2 meter van een zuidgericht raam of direct voor een west- of oostgericht raam
  • Huisdiervriendelijk: nee. Net zoals de paradijsvogelbloem is hij licht giftig

Lepelplant – Spathiphyllum

Witte, lepelvormige bloemen

Deze makkelijke kamerplant met witte, lepelvormige bloemen wordt ook weleens Vredeslelie genoemd. Omdat hij uit het Amazonewoud komt, is hij gewend aan warmte, nattigheid en weinig licht. Zelfs onder water blijft hij bloeien. Je geeft hem gemiddeld 2 keer per week water, maar zorgt best dat je de grond nat houdt.
  • Hoogte: tot 0,50 meter
  • Perfecte plantlocatie: vlak bij een raam op het noorden of op zeker 3 meter van een raam op het oosten, westen of zuiden. Vermijd het directe licht van de middagzon.
  • Huisdiervriendelijk: nee. De bladeren zijn licht giftig.

Spathiphyllum

Hoe onderhoud je grote kamerplanten?

Beter te weinig water dan te veel

Hoe weet je wanneer je je plant water moet geven? Kijk daarvoor naar de potgrond. Geef alleen water als de bovenkant lichtjes opgedroogd is. Het is beter om te weinig water te geven dan te veel. Want een te natte grond leidt tot rotte wortels.

Besproei regelmatig de bladeren

De meeste kamerplanten zijn tropische planten. Ze houden van een lichte, warme en vochtige omgeving. Sproei daarom regelmatig water (zonder kalk) op de bladeren, bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Geef meststoffen in het groeiseizoen

Met meststoffen voor groene of bloeiende planten geef je je huisjungle de nodige voeding. De hoeveelheid hangt af van de plant. Geef vooral meststoffen tijdens het groeiseizoen, van maart tot september.

Verpot vóór het groeiseizoen

Wordt je kamerplant te groot voor haar pot? Dan is het tijd om ze te verpotten. Doe dat aan het einde van de winter, voor de plant weer volop begint te groeien.