Home » Inspiratie » Tuinkalender » Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

De border

Indien hier tijd voor is, kan je in februari gerust al onkruid verwijderen, voor de groei opnieuw begint. Na het onkruid wieden kan je de bloemborders verwennen met een laag compost. Woel de grond goed om na het aanbrengen van de compostlaag zodat alles zich goed vermengt en de bloemen alle nodige voedingsstoffen tot zich kunnen opnemen in het voorjaar. Dode bodembedekkers kan je ook verwijderen en vervangen.

Het gazon

Indien het niet meer vriest kan je deze maand alvast een nieuw gazon zaaien of bijzaaien als dit nodig is. Om de zuurtegraad van de bodem te laten zakken kan je ook reeds het gazon kalken in februari.

Snoeien

Klimop: om de groei van jong fris groen blad te stimuleren knip je nu best het oude blad weg van de klimop.

Fruitbomen: voor het einde van de maand februari dien je de fruitbomen te snoeien, om de kans op bloeden (sapverlies) te vermijden. Fruitbomen zoals Kersen, nectarines, pruimen, abrikozen en perziken wacht je best mee tot mei of juni vanwege loodglans aantasting.

Nieuwe hagen: Heb je een nieuw geplante haag en je wilt dat deze in het voorjaar goed uitloopt, dan moet je deze voor eind februari terugsnoeien.

Terras & balkon

Februari is de uitgelezen maand om je terras, oprit of paden te reinigen. Doe dit met professionele onderhoudsproducten of met een hogedrukreiniger.

Dieren in de tuin

Vogels vinden nu een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn.

  • Voeder niet teveel tegelijk en liefst ‘s ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
  • Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken
  • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.

De moestuin

  • Winterharde gewassen zoals groene kool, boerenkool, spruiten en (winter)wortels kan je de hele winter door oogsten. Groenten als aardpeer, andijvie, bleekselder, bloemkool, knolselder, pastinaak, prei, Romeinse sla, schorseneren en veldsla oogst je bij voorkeur voordat een periode van zware vorst aanbreekt.

Vijver

  • Als het gesneeuwd heeft maak dan het ijslaagje deels sneeuwvrij zodat de vijver planten licht krijgen.

Andere tips

  • Hang genoeg vogelvoedsel op in de tuin zodat de vogels genoeg te eten hebben en de winter doorkomen.
  • Denk er aan om de waterleiding naar de buitenkraan af te tappen en vervolgens de sluiten om vorstschade te voorkomen.
  • Wil je zout strooien op de paden of je terras? Strooi dit dan voorzichtig zodat het niet bij je planten terecht komt, dit komt ze niet ten goede.