Van ijsparadijs naar biodiverse tuin
4 plantenmixen voor vogels, vlinders, bijen en insecten
Februari zet de deur op een kier voor kleine tuinklusjes. Het ideale moment om met dikke wanten rond je groene vingers naar buiten te trekken. Met de 4 struiken in dit artikel kies je de komende jaren voor een biodiverse tuin vol leven: van prachtige struiken en bomen vol blad tot tuinbewoners als vogels, vlinders en bijen.
Laat vogels fluiten van plezier met de ‘bird mix’
Laat musjes, meesjes en andere vliegende beestjes landen in struiken of bomen vol lekkers. Vogels zijn bijvoorbeeld zot van zaden en bessen. Veel planten zijn ook de ideale schuilplaats voor vogels. Ze maken er hun nestje en komen er opnieuw op krachten. Met een plantenborder vol krachtvoer maak je van je tuin dus hun favoriete vliegbestemming. En daar pluk ook jij de vruchten van: ze eten bijvoorbeeld de slakken en rupsen uit je moestuin.
Ontdek in vogelvlucht de borderplanten uit de vogelmix:
- Vinken, merels en spreeuwen knabbelen hun noodrantsoen het liefst van de sneeuwbes en appelbes. En jij geniet van hun prachtige bloemen in de zomer.
- Met de rode bessen van de winterharde Gelderse roos trek je vooral lijsters naar je tuin.
- Het Amerikaans krentenboompje, de witte kornoelje en de liguster hangen vol zoete traktaties. Ze zijn alle 3 bladverliezend, waardoor vogels makkelijk bij de bessen kunnen.
‘Butterfly Buddleja-mix’ voor een vlindervriendelijke tuin
Vlinders in je tuin laten fladderen? Dat doe je door hun godendrank te serveren: nectar. Dat stroperige goedje zit vol suiker, eiwitten en vitamines. Zowel dag- als nachtvlinders drinken het vanaf het voorjaar tot de late herfst. Dat vinden ze niet in een drinkschaal, wel in bloemen aan heesters.
Lok vlinders met kleurige en geurige bloesems uit de vlindermix:
- Tussen juli en oktober staan vlinderstruiken en de blauwe spirea in bloei. Verwacht een kleurenfeest met lichtpaarse, robijnrode en hemelsblauwe slingers.
- Diervilla’s en schijnels zijn echte zomerbloeiers. Net als vlinders houden ze daarom van veel zon.
- Bij de bruidsbloem is het niet de nectar, maar de zoete honinggeur die vlinders aantrekt. Bijen en hommels houden er trouwens ook van.
De ‘bee mix’ maakt alle bijtjes blij
Net als vlinders smikkelen bijen in je tuin van nectar. Hun antennes pikken de zoete geur al van tientallen meters afstand op. Bijen gebruiken nectar als brandstof om van bloem naar bloem te vliegen, en zo stuifmeel voor hun larven te verzamelen. Tijdens hun vliegtocht bevruchten ze ook andere bloemen en planten. Daardoor houden ze je biodiverse kunstwerk zélf in stand.
Je tuinmannen en -vrouwen aan het werk zetten? Plant deze kleurrijke sierstruiken uit de bijenmix:
- Hertshooi en de ranonkelstruik knipogen met hun goudgele tinten naar de lente en de zomer. Gele bloemen zijn trouwens ook het aantrekkelijkst voor bijen.
- De koninginnenstruik, Russische salie en roze blaasspirea zijn de favoriete borderplanten van bijen. Ze zetten je tuin trouwens in prachtige lilakleuren.
- Liever meer geur dan kleur? De witte bloemen van de breedgroeiende spierstruik en boerenjasmijn laten een fris aroma achter.
A bug’s life in je tuin met de ‘bug mix’
Lieveheersbeestjes doen je hof vanaf maart krioelen van leven. Ze houden van nectar, maar eten ook bladluizen, schimmelwantsen en larven van bladeren en scheuten. Die eetgewoontes houden je planten gezond. Andere kevers bestuiven ook bloemen en breken dode bladeren mee af. Zo hoef jij de tuin niet in als de regen met bakken uit de lucht valt.
Nodig de kleinste wondertjes van de natuur uit met beplanting vol nectarrijke bloemen uit de insectenmix:
- De rode kornoelje en de blaasspirea springen met hun witte bloempjes meteen in het oog van mens én dier.
- De lichtgeurende en scharlakenrode trompetvormige bloemen van de weigelia doen zelfs bijtjes verlangen naar de lente.
- De spierstruik trotseert zonder verpinken de laatste vrieskou en is daarom ideaal voor insecten die extra vroeg uit hun winterslaap komen.