Spathiphyllum

Lepelplant

Je groene luchtfilter


Op kantoor, bij je beste vrienden en zelfs in het hoekje van je eigen woonkamer: de Spathiphyllum vind je echt overal. Met zijn elegante, witte lepelvormige bladeren kreeg die tropische kamerplant al snel de bijnamen ‘lepelplant’ en ‘vredeslelie’. Al kun je hem ook gewoon een groene én gezonde geluksbrenger noemen.

Waarom zou je de lepelplant in huis halen? 

  • Onderhoudsvriendelijke plant
  • Weinig direct zonlicht nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Past in elk interieur

Herkomst

De lepelplant behoort tot de aronskelkfamilie − de Araceae − en is daarom de verre neef van populaire kamerplanten als de Monstera en de Philodendron. Net als die 2 komt hij ook uit Midden- en Zuid-Amerika, waar hij vooral de Colombiaanse en Venezolaanse moerassen opvrolijkt.

Eigenschappen

De lepelplant heeft zijn naam niet gestolen: met zijn prachtige, witte schutbladeren kun je écht opscheppen. Deze luchtzuiverende binnenplant kan het hele jaar lang in bloei staan, maar bloeit meestal 2 maanden aan een stuk in het voorjaar en/of de zomer. In je huiskamer groeit hij tot een lengte van zo’n 120 centimeter. Let wel op: de plant is licht giftig voor kinderen en huisdieren.

Verzorging

  • Als tropenbewoner is de Spathiphyllum een echte koukleum. Daarom gedijt de kamerplant het best in omgevingen met lentetemperaturen: tussen 18 en 25°C.
  • Hij ‘verfrist’ zich ook het liefst met water op kamertemperatuur. In de zomer geef je dat bij voorkeur 2 keer per week en in de winter 1 keer.
  • De lepelplant houdt van vochtige, maar geen kletsnatte voetjes. Voorzie daarom een plantenpot met genoeg drainagegaten. Zo voorkom je wortelrot.
  • Deze kamerplant is rechttoe rechtaan: hij hangt als hij dorst heeft, wordt bruin als je verwarming te hard draait en kleurt geel bij te veel zonlicht.
  • Tijdens de lente- en zomermaanden groeit en bloeit de vredeslelie volop. In die periode kun je het best ook wat voedingsstoffen bijgeven. Na 2 of 3 jaar kun je hem verpotten, bij voorkeur ergens in het voorjaar.
  • In het wild staat deze plant vooral in de schaduw van grote, tropische regenwoudplanten. Daarom heeft hij ook in je huiskamer weinig direct zonlicht nodig.


Leuk weetje

Wist je dat de lepelplant in 2007 verkozen werd tot bureauplant van het jaar? En dat hij na bijna 20 jaar en talloze wetenschappelijke onderzoeken nog steeds in de top 10 luchtzuiverende planten van het Air So Pure-assortiment staat?

Dat is niet alleen omdat die kamerplant er zelfs onder tl-verlichting stralend uitziet. Hij filtert ook benzeen, formaldehyde en ammoniak uit de lucht. Die giftige stoffen vind je bijvoorbeeld in poetsproducten terug. Daardoor heb je minder snel last van hoofdpijn, jeukende ogen en een vermoeid gevoel. De lepelplant is daarom ook de ideale luchtreiniger voor je keuken en slaapkamer.

Tip:
Ben je ook iemand die altijd vindt dat de potgrond ‘toch nog wat droog aanvoelt’? Dan is de vredeslelie de ideale kamerplant voor jou: je kunt hem bijna nooit te veel water geven. Houd tijdens je sproeibeurt de plantenspuit wel zo ver mogelijk weg van de witte schutbladeren, want die kunnen bruine vlekken krijgen.