Mooie bloeiende heester: de pluimhortensia

hydrangea paniculata

De pluimhortensia is minder bekend dan de gewone hortensia’s, maar is zeker een aanrader voor in de tuin of op het terras. De mooie toortsen bloeien uitbundig en de plant is makkelijk in onderhoud. Laat je het hele jaar door verrassen door deze blikvanger.

De pluimhortensia is een echte blikvanger. De bloei is uitbundig en erg mooi. De bloempluimen bestaan uit honderden kleine bloemetjes. De witte en roze variëteiten verkleuren tijdens het bloeiseizoen, wat telkens een verrassend effect geeft in uw je tuin.

De bloeiperiode is van juli tot september. De pluimhortensia houdt van zon. Goed om in volle grond te zetten maar ook in potten past deze plant overal. Zorg wel voor voldoende groei- en kluitruimte want ruimte en vocht zijn nodig.

Deze hortensia is een bladverliezende heester.

Snoeien is heel belangrijk. Ieder jaar komen er dan weer mooie bloemen op de nieuwe takken. Je kunt ze gerust 10 – 20 cm boven de grond afknippen. De plant blijft dan compact en zal in de zomer weer prachtig bloeien.

De beste periode om te snoeien is februari – maart. Tijdens de winter kun je de uitgebloeide bloemen aan de plant laten hangen. Dit geeft prachtige silhouetten bij sneeuw, ijzel of dauw.

De pluimhortensia is goed te combineren met andere zonnekloppers. Dit kunnen vaste planten en grassen zijn, zoals de Agapanthus die ook wel de Happy Bee plant wordt genoemd. Of met Irissen, Phloxen of ook mooi met bijvoorbeeld Sedum of siergrassen. Als je graag met heesters combineert, denk dan bijvoorbeeld aan Abelia, Buddleja of Hibiscus. Keuze genoeg!


De belangrijkste voordelen op een rijtje

  • Zomer en winter een echte blikvanger
  • Makkelijk in onderhoud
  • In volle grond of in potten
  • Prachtige bloempluimen

Weetjes:

  • De pluimhortensia heet officieel 'hydrangea paniculata'. 'Hydro' is Grieks voor water en 'angeion' staat voor 'vat of kruik'. De naam verwijst naar de opengesprongen zaadjes die lijken op een watervaatje. Hydra is ook een hint naar de waterbehoefte: pluimhortensia verdraagt geen grote droogte.
  •  'Paniculata' verwijst naar de bloeiwijze: 'pluimvormige tros'.
  • Hortensia's zijn vernoemd naar Hortense de Beauharnais. Zij was de eerste die de plant in Europa plantte, nadat ze hem uit Japan had laten overkomen.