Hoe voed je tuinvogels in de winter?

Vogels zijn in deze koude wintermaanden volop op zoek naar voedsel, ook in jouw tuin. Met een nestkast, vetrijke voeding en regelmatig vers drinkwater help je hen de winter door. En jij krijgt er een vrolijk schouwspel in je tuin voor in de plaats. Lees meer over tuinvogels in de winter in 4 vragen en antwoorden.

1. Welk voedsel hebben vogels nodig in de winter?

Vogels hebben vetrijk voedsel nodig zoals vetbollen, pindakaas, pindanoten en vogelzaad. Zo krijgen ze genoeg energie binnen om zichzelf warm te houden.

Haal je vetbollen bij Oh’Green of maak ze zelf:

  •  Smelt ongebruikt frituurvet of kokosvet en voeg zaden toe.
  •  Giet het mengsel in een vorm.
  •  Hang de afgekoelde vetbol aan een tak of leg hem in stukjes op een voederplank.

Tip: bij Oh’Green vind je verschillende mixen voor vogels met zaden, noten en zonnebloempitten. Je koopt bij ons ook mooie voederplankjes en huisjes om je vetbol aan te hangen of op te leggen.

Wil je je tuinvogels een échte delicatesse aanbieden? Ze zijn verzot op meelwormen, gedroogd en gevriesdroogd verkrijgbaar in je tuincentrum. De meelwormen zijn rijk aan eiwitten die zorgen voor goede eieren en sterke spieren bij jonge vogels.

Wat geef je niet aan de vogels?

  • Producten met zout – dat tast hun verenkleed aan.
  • Zuivelproducten – daar krijgen ze diarree van.
  • Gekookte etensresten – die worden te snel rot.

2. Waar leg je het voer voor de vogels?

Voeder op verschillende plaatsen. Vinken en merels zoeken hun voedsel het liefst op de grond. Mezen en roodborstjes zoeken het dan weer wat hoger. En mussen blijven graag ongezien tussen de struiken. Dus strooi wat voedsel in de bosjes, leg het op voederplanken en hang vetbollen hoog en laag in de bomen. Voor elk wat wils!

3. Hebben tuinvogels ook drinkwater nodig in de winter?

In de winter is vocht niet zo’n probleem voor de vogels. Ze hebben vaak genoeg aan regen en sneeuw. Toch is een drinkwaterbakje altijd handig. Je kunt het best een grote ondiepe schaal water zetten, beschut en uit de wind. Zo kunnen ze erin badderen en drinken. Let op: geef geen warm water. Voeg eventueel een beetje suiker toe zodat het water niet bevriest.

4. Voederplank of voederhuisje voor de vogels: wat is het beste?

Voederhuisjes hebben het voordeel dat ze beschutting bieden tegen sneeuw en regen. Voederplanken en voederschalen zijn dan weer makkelijk toegankelijk.
Enkele tips:

  • Plaats planken en voederhuisjes op een rustige plek, beschut tegen de wind en minstens 1,5 meter boven de grond.
  • Hang ze dicht bij struiken. Zo duiken vogels snel weg bij gevaar.
  • Maak de voederplanken en -huisjes 1 keer per jaar schoon met kokend water en zonder chemische producten.

Tip: hang ook een nestkastje

Naast voederhuisjes vind je bij Oh’Green ook heel wat houten nestkastjes. Vogels gebruiken ze om in te slapen, te broeden en hun jongen in groot te brengen. Hang ze nu al in de tuin. Zo kunnen de vogels hun toekomstige nestje al verkennen.

Méér info over vogelhuisjes