Een haag planten voor jaaarenlang plezier!

Een haag is een natuurlijke tuinafsluiting en is niet alleen heel mooi maar ook nog milieu- en diervriendelijk. Je hebt er jarenlang plezier van en samen met jou ook de dieren en vogels in je tuin. Een haag planten doe je het best in het najaar. Dan hebben de wortels tijdens de winter de tijd om aan te sterken.

Welke haag past er in mijn tuin?

Waar dient je nieuwe haag voor? Wil je een hoog groenscherm om inkijk te verminderen of juist een lage afscheiding voor in je voortuin? Voor iedere smaak, tuin en plek bestaat er wel een geschikte haag.

Hoe plant ik een haag?

  • Maak je haag plant klaar. Dompel de kluit een minuutje in een  emmer water, struiken met een blote wortel hebben meer tijd nodig, zo’n halfuur. Plant de struik daarna zo snel mogelijk om de wortel te beschermen.
  • Graaf een groot gat in de grond, neem hiervoor als maatstaf: 2 x breedte en hoogte van de kluit of wortel. Door worteldoek te gebruiken heb je minder kans op onkruid.
  • Meng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar (of compost) en zet de plant in het gat.
  • Bij hagen met kluit mag je de jutezak laten zitten, bij haagplanten met een blote wortel kun je de wortels beter goed uitspreiden in de grond.
  • Vul het gat en druk de grond goed aan met je handen. Strooi houtchips om onkruidgroei tegen te gaan en het bodemleven te stimuleren.

TIP:

Bomen en struiken hebben houtachtige takken: deze plant je bij voorkeur in het najaar. De wortels hebben dan het hele winterseizoen om aan te sterken.
Planten met groene takken zoals grassen, varens of andere soorten plant je best in het voorjaar.