Bloembollen planten in de volle grond

Wil je een kleurrijke tuin? Dan zijn bloembollen echt onmisbaar. Een mengeling van voorjaars-, zomer- en najaarsbloeiers garandeert elke dag prachtige bloemen. En wat ideaal is: bloembollen planten is niet moeilijk. Een paar uurtjes werk kleurt je tuin wekenlang in de lente, zomer en herfst.

In je Oh’Green-winkel vind je vele soorten bloembollen om je tuin en bloempotten op te fleuren. Niks is leuker dan je zelf geplante bloembollen te zien uitkomen. Ook in huis in een pot of een leuke schaal.

Bloemen in de lente én zomer

Voorjaarsbloeiers ⎼ zoals narcissen, krokussen en sneeuwklokjes ⎼ plant je het best van september tot de eerste vorst. Na de zomer is de grond nog lekker warm en bevat die genoeg vocht zodat de bloembollen snel wortel schieten.

Zomerbloeiers ⎼ zoals begonia’s en dahlia’s ⎼ zijn niet winterhard. Wacht tot februari of tot de grond ongeveer 10 graden is voor je de bloembollen in de grond stopt.

Benieuwd welke bloemen je wanneer plant? 
Download en print de bloembollenkalender. 
Dan ben je altijd mee.

Fleurige schalen en potten

De winter is niet saai en kaal. Haal het voorjaar in huis met kleurrijke hyacinten, narcissen, krokussen, … Plant ze in bloempotten of schalen en geef ze een opvallende plaats in huis. Die voorjaarsbloeiers noemen we ook wel voorgetrokken bloembollen. Door de warme temperaturen in je huis bloeien ze sneller dan de bollen buiten. Kies uit een-, twee- en meerjarige bollen met een verschillende vorm of hoogte en een ander bloeimoment. Vele jaren genieten van je voorjaarsbloeiers? Dat kan! Sommige soorten laten zich gemakkelijk poten.

Zoek de beste plaats

Bloembollen voelen zich bijna overal thuis: in volle grond, een stevige bloempot of een fijne schaal. Liefst in de zon of half in de schaduw. Waar ze niet aarden? Onder aan een heuvel of op een plek waar het water slecht weg kan. Dan gaan ze rotten omdat de grond te vochtig is.

Bloembollen planten: hoe ga je te werk?

  • Maak de aarde goed los en luchtig met een hark. Verwijder onkruid en kleine steentjes. Verbeter de grond met wat universele potgrond. Zo krijgen je bloembollen zeker genoeg voedingsstoffen.
  • Kies waar je elke bloembol wilt planten. Of strooi ze zomaar uit. Maak een gaatje in de grond met een schop of speciale bollenplanter. Niet te puntig. Anders raakt de onderkant van je bol misschien geen aarde en ontwikkelt hij geen wortels.
  • Stop elke bloembol tweemaal zo diep in de grond als hij hoog is ⎼ en minstens 5 cm. Hou de puntige kant van de bol naar boven. En respecteer de onderlinge afstand. Die verschilt per soort en vind je op de verpakking.
  • Dek elk gat toe met aarde en druk de grond goed aan.

In of uit de grond in de winter

Sommige bloembollen kunnen wel tegen een stootje. Kijk op de verpakking of jouw soort winterhard is. De knollen van zomerbloeiers moet je jaarlijks uit de grond halen. Anders bevriezen ze. Andere soorten vereisen geen werk en verschijnen het volgende jaar gewoon opnieuw.

Oh' Green tips

  • Zet kleine stokjes waar je je bollen hebt geplant. Anders vergeet je ze misschien en plant je er iets anders.
  • Plant begonia’s en dahlia’s vlak onder de oppervlakte.
  • Ga voor een natuurlijke tuin: plant krokussen in het gras en zet bollen in groepjes met een oneven aantal.
  • Geef lage bloembollen ⎼ zoals hyacinten ⎼ een plekje vóór hogere bloembollen ⎼ zoals tulpen. Anders zie je ze niet staan.
  • Bedek je bloembollen in de herfst en winter met een laag bladeren. Die beschermt ze tegen de vorst.