Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Bloemen » Tulp

Tulp

- Bloemen In: Bloemen en planten

De tulp komt oorspronkelijk uit het verre oosten. Deze populaire voorjaarsbloeier staat bekend om haar vrolijke kleuren en is geliefd als snijbloem en als bloembol.
Er zijn meer dan 1.000 soorten met elk hun eigen karakter en stijl. De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes.

Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Plaats: Als bolgewas zet je de tulp best op zonnige tot half beschaduwde plaats. Als snijbloem zet je tulpen best uit de zon en op een koel plekje.
Hoogte: tot 50 cm
Kleuren: wit, rood, oranje, roze, geel, paars, fuchsia , …
Bloei:  Buiten bloeit de tulp van april tot juni. Van een tulp als snijbloem kan je zeker een week genieten!

Planten

Deze voorjaarsbloeiende bloembol plant u best in de herfst, voor de eerste vorst. Liefst zo snel mogelijk na de aankoop.

 • Maak de aarde goed los en meng deze met universele potgrond.
 • Maak een gaatje voor de tulpenbol of gebruik een speciale bloembollenplanter. De bloembol moet 2 keer zo diep geplant worden als de bol hoog is. Plant de tulpen ongeveer 10cm van elkaar.
 • Dek de tulp toe met aarde en bewater hem een beetje. Wacht tot het voorjaar voor een vrolijk bloemperk of levendige bloembak.

Verzorging:

Als bloembol:

De tulp doet niet moeilijk als het op verzorging aankomt. De grond is best matig vochtig. Bemesting is niet nodig bij deze vrolijke bloeier.
Als de bloemblaadjes afvallen van de tulp, kraak dan de bloemen dan  onder de kelk af. Laat de stengel staan, want deze levert  reservevoedsel aan de bol.

Als snijbloem:

 • Kies een ruime vaas waarin de stelen ruimte hebben. Zo kunnen deze vrolijke bloemen in de vaas nog wat doorgroeien en oogt een tulpenboeket nooit saai.
 • Snijd de stengels van tulpen schuin af met een scherp bloemenmesje. Zo wordt de steel niet dichtgedrukt en kan de bloem beter water opnemen.
 • Zet tulpen in een klein laagje water op kamertemperatuur, zodat ze niet gaan hangen. Vul  dit regelmatig bij, aangezien tulpen stevige drinkers zijn.
 • Warmte en zon zijn niet bepaald vrienden van de tulp. Zet de vaas daarom niet op een zonnige plek of dicht bij de verwarming.
 • Vermijd ook rijpend fruit in de buurt van tulpen om langdurig te kunnen  genieten van je bloemen.
 • Tulpen hebben zachte en kwetsbare stelen die met een eigen wil soms krom groeien in alle richtingen. Het bijsnijden of herschikken van de bloemen in vaas zal daarom soms nodig zijn.

Tips

 • Zelf  tulpen oogsten als snijbloem? Laat bij het oogsten twee bladeren staan op de bol.
 • Wil je een tulp gebruiken in een bijzonder gevormde vaas? Geef de bloemen dan een nachtje geen water. Zo wordt de steel slap en kan je hem in de gewenste vorm buigen. Geef hem vervolgens opnieuw water: de steel behoudt zijn gebogen vorm.
 • De tulp bloeit met een lange steel. Zorg daarom dat hij in een bloemperk voor laagbloeiende planten staat.