Home » Inspiratie » Lekker koken » Hoofdgerechten » Franse Bouillabaise

Franse Bouillabaise

- Hoofdgerechten In: Lekker koken

 

 

Ingrediënten:

  • 4 teentjes look, fijngesneden of geperst
  • 1/2 kop verse basilicum bladeren
  • 1/4 kopje mayonaise
  • 5 el olijfolie
  • 2 el vers citroen sap
  • 4 kopjes gemengde kers tomaatjes
  • 1 kleine venkelknol, geschild en gehalveerd
  • zout
  • verse gemalen zwarte peper
  • 1/4 kop witte wijn
  • 1 flesje oestersaus of kwalitatieve vis bouillon
  • 1 kg mosselen en kokkels
  • 500 gr verse calamaris
  • 1 kg witte vis filet, in plakjes van 5 cm
  • 3 el fijn gesneden peterselie
  • 1 baguette, in sneetjes

 

Werkwijze:
  • Maak eerst de rouille: neem een keukenmachine of blender en voeg hier 2 knoflookteentjes, basilicum, mayonaise, olijfolie en citroensap aan toe. Meng dit alles samen tot een glad papje en giet in een kom. Dek deze goed af en zet weg in de koeling.
  • Neem de Bouillabaisse stoofpan van Le Creuset en verwarm hier twee eetlepels olijfolie in op matig-hoog vuur. Voeg de tomaatjes en de venkel toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer af en toe, tot de tomaatjes barsten.
  • Snij de overige knoflookteentjes fijn en voeg dit toe aan de pan. Roer goed door tot de knoflook goed te ruiken is. Voeg de wijn toe en blijf goed roeren tot deze bijna volledig opgenomen is in het mengsel.
  • Voeg de kokkelsaus en 4 kopjes water toe en breng aan de kook.
  • Voeg de schoongemaakte mosselen, kokkels, calamaris en visfilet toe en laat koken met het deksel op de pot. Eenmaal de mosselen en kokkels open komen, voeg dan de peterselie toe en roer nog eens goed door.
  • Neem het stokbrood en smeer de rouille op de sneetjes. Serveer samen met de bouillabaisse.

 

Bon appétit!