Home » Inspiratie » Huisdieren plezieren » Tips voor de beste verzorging en voeding voor je kat

Tips voor de beste verzorging en voeding voor je kat

Wat is beter: droog of nat kattenvoer? Welke soorten kattenbakvullingen zijn er? En waarom moet je kattenspeeltjes regelmatig afwisselen? In deze blog geven we tips voor voer en verzorging voor je kat of kitten.

Kattenvoer: eiwitrijk en makkelijk verteerbaar

Katten zijn vleeseters. Ze hebben voedsel nodig dat veel eiwitten en vetten bevat, en makkelijk verteert. Granen en groenten zijn dus overbodig in een kattendieet. Geef je je kat beter natte voeding of droogvoer? Dat hangt vooral van zijn of haar voorkeur af. Droog en nat kattenvoer zijn allebei geschikt als totaalvoeding.

Voordelen van nat kattenvoer:

  • Meer smaak
  • Meer verzadiging, dus beter voor katten met overgewicht
  • Meer vocht en dus minder kans op constipatie en een blaasontsteking

Voordelen van droog kattenvoer:

  • Goedkoper
  • Langer en makkelijker te bewaren
  • Minder kans op tandsteen

Hoeveel eet een kat?

Van nature eet een kat liefst meerdere keren per dag kleine porties. De hoeveelheid van die porties hangt af van het gewicht, de leeftijd en de aard van je kat. Ook is er een aangepast dieet nodig als je kat gesteriliseerd is, overgewicht heeft of vaak last heeft van een gevoelige spijsvertering. De medewerkers in onze Oh’Green-tuincentra helpen je daarbij. Vraag dus zeker raad.

Soorten kattenbakvulling

Met een kat als huisdier heb je sowieso een kattenbak nodig. De vulling absorbeert de urine en ontlasting en houdt zo vervelende geurtjes tegen. Kies een formaat dat bij de grootte van je kat past. En probeer verschillende soorten kattenbakvullingen uit om te testen welke voor jou het beste werkt.

  1. Klontvormende kattenbakvulling = meest gekozen: wanneer de vulling in contact komt met urine of ontlasting, vormen er zich klonters. Die schep je heel makkelijk uit de bak. Met die kattenbakvulling ben je dus wat spaarzamer.
  2. Niet-klontvormende kattenbakvulling: het grind vormt geen klonters. Je moet de kattenbak dus volledig schoonmaken en al het grind vervangen.
  3. Composteerbare kattenbakvulling: de vulling wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen zoals hout, papier en stro. Je kunt die na gebruik op de composthoop of in je tuin weggooien. Zo heb je heel wat minder afval.

Belangrijk: katten houden van een nette omgeving en hebben een sterk ontwikkeld reukorgaan. Van een vuile kattenbak willen ze dus niet weten. Dan plassen ze wel op een andere plek.

Welke kattenbakvulling het best is, hangt af van je voorkeur. Bij Oh’Green vind je een ruim aanbod. Vraag ook zeker raad aan de experts in onze winkel over alle merken en soorten.

Speeltjes, manden en kussens voor katten

Wat zijn de favoriete plekjes van je kat in huis? Jouw vaste plaats in de zetel, op de vensterbank boven de verwarming of boven op de kast? Met krabpalen, speeltjes, kussens en manden maak je van je huis een kattenpaleis.

Waarom heeft je kat een krabpaal nodig? Krabben is voor je kat een instinct. Hij houdt zo zijn nagels scherp, bakent er zijn territorium mee af, en rekt en strekt er zijn spieren mee. Is er geen krabpaal? Dan scherpt je kat zijn nagels aan je zetel, stoel of het behangpapier – met kapot meubilair als gevolg.

Welke speeltjes vinden katten leuk? Balletjes, kattentunnels, hengels, … Keuze genoeg, maar weet dat katten snel verveeld raken. Geef ze dus maar 1 speeltje per keer en wissel regelmatig af.

In je Oh’Green-tuincentrum vind je alles voor je kat: van voer over kattenbakvulling tot speeltjes. Er is heel wat keuze. Vraag onze medewerkers daarom zeker advies.