Home » Inspiratie » Buiten leven » Vakantietips voor je planten

Vakantietips voor je planten

Vertrek je binnenkort met vakantie? Met de onderstaande vakantietips zorg je ervoor dat jouw kamerplanten, terrasplanten en weelderige zomertuin blijven stralen wanneer je er enkele dagen op uit trekt!

Planten in potten geven vaak problemen als je op vakantie vertrekt. Er zijn verschillende oplossingen zodat je planten een tijdje zonder je aanwezigheid verder kunnen. Je kan natuurlijk niet altijd afhangen van een vriendelijke buur of kennissen/familie om je tuin te onderhouden. Lees hieronder onze oplossingen!

 

Elho Aqua Care

Met Elho Aqua Care geef je je planten de juiste hoeveelheid water. Niet alleen makkelijk wanneer je af en toe vergeet water te geven, maar ook wanneer je op vakantie gaat. Er kan een halve liter in deze Aqua Care. Dit watersysteem is uitermate geschikt voor kamerplanten.

Elho Aqua care

Aqua-Easy, de pot die jouw plant water geeft!

Hoe werkt aqua-easy?

  • De aqua-easy pot heeft een ruim waterreservoir
  • Controleer regelmatig het waterniveau, vul dit aan wanneer nodig
    De wortels van de plant nemen via het aanwezige waterlint naar behofte water op uit het reservoir
  • Wees niet bang teveel water te geven. De overloop in de pot zorgt ervoor dat het teveel aan water wegloopt.

Extra waterreservoir

Verschillende terraspotten hebben onderaan een ingebouwd waterreservoir. Zo krijgt je plant nooit te veel water en heeft hij steeds wat reserve als je even weg bent. Je kan ook steeds onderaan in de pot hydrokorrels voorzien voor een gelijkaardig effect.

 

Potten ingraven

Je kan ook kiezen om de potten in te graven in volle grond. Door de koele grond rondom de pot zal de grond minder snel uitdrogen. Graaf de pot zeker tot de rand in en geef voor je op vakantie vertrekt nog een goede scheut water aan de grond.

Micro-Drip-Systeem

Het Micro-Drip-Systeem van Gardena zorgt voor een automatische bewatering van je planten. De verschillende sproeiers en druppelaars zorgen voor de juiste bewatering van alle soorten planten. Je kan bovendien ook de juiste meststoffen toedienen via dit systeem. Ook als je op vakantie bent, doet dit bewateringssysteem van Gardena al het werk.

Maak-het-zelf bewateringsysteem

Niets leukers dan zelf aan de slag te gaan en een zelfgemaakte bewatering te voorzien. Verzamel al je plantjes rond een emmer water. Knip katoendraden die vanuit de emmer tot in de grond van de planten lopen. Het water zal zichzelf uit de emmer trekken en de plantjes water geven.

Schaduw

Zet je potplanten lekker in de schaduw en uit de wind tijdens je vakantie. Zo droogt de grond minder uit.

 

Andere handige tuintips:

 

  • Grond bedekken: tijdens de warme zomermaanden verdampt het water vanuit de grond. Om de grond langer vochtig te houden, kan je ervoor kiezen om de bodem te bedekken met mulch. Dit kan stro zijn, hooi, gazonmaaisel, … Nog een oordeel is, dat je minder onkruid zal moeten uitdoen.
  • Oogsten: pluk alle rijpe tomaten, aardbeien, erwten, … Deze zijn waarschijnlijk niet meer goed als je terug komt van vakantie. Deel je oogst uit of maak hen klaar om ze te kunnen bewaren.
  • Bloemen: indien je op vakantie vertrekt, verwijder je best zo veel mogelijk de ver uitgebloeide bloemetjes. Bij thuiskomst zal de plant al aan haar tweede bloei zijn begonnen!
  • Gras: maai het gras voordat je vertrekt vrij kort. Opgepast, niet korter dan 2/3 van de  originele lengte van het gras. Dan zou het gras kunnen verschroeien door de zon. Sproei het gras vervolgens zodat de grond tot 10cm diep goed vochtig is.