Home » Inspiratie » Buiten leven » Slakkenbestrijding

Slakkenbestrijding

Aan het begin van de zomer willen slakken wel eens de boosdoener zijn in je prachtige groene tuin. Ze doen zich te goed aan al het groen dat overal verschijnt. Daarbij komt nog eens dat slakken zich snel voortplanten. Ze leggen wel honderden eitjes! Gelukkig zijn slakken niet zo moeilijk te bestrijden en zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken.

 

Het meeste last zal je hebben van naaktslakken. Zij zorgen voor de meeste schade in je tuin. Deze zullen zicht te goed doen aan je mooie groene planten. Naaktslakken houden niet van de zon en verschuilen zich dus op donkere en vochtige plekjes. Ze komen pas ’s avonds, ’s nachts of na een regenbui tevoorschijn. Ze houden van jonge planten of de bladeren van grotere planten. Huisjesslakken eten voornamelijk dode planten en rottend afval. De huisjesslakken zijn dus geen gevaar voor je mooie tuin.

 

De eenvoudigste manier om slakken te bestrijden is bijvoorbeeld een schaaltje met wat bier, water met gistpoeder, cola of melk in je tuin te plaatsen. Slakken zijn hier gek op en zullen hun vreetbui niet overleven.

 

Slakkenkorrels

Wil je de plaag snel en efficiënt oplossen dan kan je gebruik maken van slakkenkorrels. Stooi deze korrels bij vochtig weer. De slakken zullen ervan eten en kort daarna sterven. Er is keuze uit de klassieke korrels en ecologische korrels.
Ecologische slakkenkorrels zijn ongevaarlijk voor kinderen en huisdieren.

De slakkenkorrels kan je het best breed rond je planten uitstrooien en niet in hoopjes laten liggen. Voor een seizoen zonder slakken strooi je vier keer om de twee weken een kleine hoeveelheid.

 

 

Tips om slakken preventief te bestrijden:

  • Slakken hebben natuurlijke vijanden. Zo lusten vogels (eksters, merels, kraaien) en egels wel een paar slakjes per dag. Probeer deze dieren naar je tuin te lokken met een vogel –of egelhuisje. Zo kan je bijvoorbeeld ook kippen los in je tuin laten lopen. Zij zullen de slakken met plezier oppeuzelen.
  • Slakken zijn gek op de composthoop. Plaats de composthoop dus niet de dicht bij je moestuin of planten.
  • Slakken houden niet van sterk geurende planten zoals bijvoorbeeld knoflook, bieslook, rozemarijn, salie en tijm. Deze planten zullen de slakken op een afstand houden. Zet deze planten naast de planten die slakken graag eten (Hosta’s, sla, Dahlia’s, basilicum,…) en ze zullen je plantjes niet aanraken.
  • Slakken houden er niet van om over een scherpe ondergrond te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld schelpengruis of eierschalen onder aan de kluit van je planten leggen.
  • Koper geeft slakken lichte elektrische schokjes. Plaats koperringen of kopertape rond je planten of bloempot en de slak zal al snel terugdraaien.