Home » Inspiratie » Buiten leven » Maak je tuin winterklaar

Maak je tuin winterklaar

Frisse dagen zijn ideaal om enkele tuinklussen uit te voeren. Begin zo vroeg mogelijk in de herfst. Dan heb je straks minder werk in het hoogseizoen. Je tuin is al behoorlijk kaal. Toch kun je genieten van de eerste bloemen: kerstrozen, sneeuwklokjes, … Je ziet het: de winter is niet saai. Een mooie, zonnige dag is het uitgelezen moment om jouw tuin winterklaar te maken.

Vijf klussen waar je tuin naar snakt

1. Gebruik afgevallen bladeren verstandig

Misschien haal je afgevallen bladeren het liefst zo snel mogelijk weg. Toch zijn ze heel goed voor je tuin. Want ze vormen een prima beschermende deken tegen de vorst. Een laagje dorre bladeren op je borders isoleert de bodem en voorkomt dat die dichtslaat door de vorst. Bovendien zijn ze geliefd door allerlei dieren.

 

2.Verwijder je eenjarige planten

Haal vóór het ‘s nachts begint te vriezen alle eenjarige planten uit je tuin. Anders worden de stengels rot. Trek de planten met wortel en al uit de grond en leg ze op je composthoop. Heb je die niet? Geef ze dan mee met het gemeentelijke groenafval. Op de kale plekken kun je alvast bloembollen planten.

 

3.Denk aan je gras

Hoe lager de temperatuur, hoe trager je gras groeit. Blijft het zacht in de herfst? Maai je gazon dan nog eens aan het begin van de winter. En verwijder alle gevallen bladeren. Want in tegenstelling tot borders, houdt je gras niet van een dikke laag isolatie. Dan krijgt het te weinig licht en kleurt het geel. Met een bladblazer of een grashark is die klus snel geklaard.

TIP: je hoeft je gras niet te bemesten in de wintermaanden. Wat kalk kan het wel gebruiken.

 

4.Begin alvast te snoeien

Zolang het niet vriest, is de winter een prima periode om te snoeien. Je ziet de takken van een boom of struik gewoon veel beter als er geen blad aan zit. Er zijn uitzonderingen: snoei de berk, kastanje, walnoot, esdoorn en druif terwijl ze nog bladeren hebben. Maar zeker vóór december om te voorkomen dat de snoeiwonden bloeden. Andere soorten kun je snoeien in het voorjaar.

TIP:lastig om te onthouden welke bomen je niet mag snoeien als ze al kaal zijn? Onthoud het ezelsbruggetje: ABC-bomen. ABC staat voor Acer (esdoorn) of Aesculus (kastanje), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuk). Staat er ook een Juglans (walnoot) of Vitis (druif) in je tuin? Duid dan op je kalender aan wanneer je deze bomen het best snoeit.

 

5.Bescherm gevoelige planten

Sommige tuinplanten kunnen niet tegen strenge vorst, zoals vorstgevoelige wintergroene planten. Bedek ze voordat het hard gaat vriezen met degelijke winterbescherming: windbreekgaas, vliesdoek, rietmat of noppenfolie. Vergeet je planten in een pot of kuip niet. En dek je vaste planten in je borders af met een laag afgevallen bladeren.