Home » Inspiratie » Buiten leven » Grillen en chillen

Grillen en chillen

Barbecueën zit in ons bloed. Vanaf het moment dat de zon begint te schijnen, nodigen we vrienden en familie uit. We haasten ons naar de slager voor vlees, naar de groenteboer voor de lekkerste groenten en we steken alles in vuur en vlam. Te beginnen met de barbecue. Dit veelzijdige toestel heeft de kracht om mensen te verenigen, te doen watertanden en grote smiles op het gezicht te toveren. En weet je wat? Er is een barbecue voor iedereen! Voor de liefhebber van houtskool, voor de spektakelzoeker, voor de masterchef, voor de kok die er zonder al te veel poespas aan wil beginnen,…
Breng je graag tijd buiten door met lekker eten en familie en vrienden? Dan zorgen wij dat je niet op je honger blijft zitten met deze tips voor de barbecue.

Kies de perfecte barbecue

Barbecues komen in verschillende maten en soorten. Er zijn een aantal parameters waar je best rekening mee houdt als je van plan bent om het vuur aan te wakkeren.

Elektrische barbeque Q1400 met onderstel, Weber: ook verkrijgbaar in onze webshop

De eerste vraag die je je moet stellen is: wil ik wel vuur? Want waar vuur is, is rook en dat is niet altijd even handig als je maar een klein terrasje of balkon hebt. Niet zo fijn voor de buren en weinig bewegingsruimte. Als dat het geval is, opteer je best voor een elektrische barbecue. Die zijn er in verschillende groottes en vaak ook in kleiner formaat. Het enige dat je nodig hebt is elektriciteit. Dus zolang dat in de buurt is ben je in no time met een elektrische barbecue aan de slag.

Gasbarbeque Baron S420, Broil King: ook verkrijgbaar in onze webshop

Wil je geen vuur maar wel het genot van buiten te grillen op een makkelijke manier? Kies dan voor een gasbarbecue. Binnen 10 minuten is het rooster heet en kan je aan de slag. Het grote voordeel is dat je de temperatuur makkelijk kan verhogen of verlagen indien nodig. Ben je bezorgd dat je aan smaak verliest? De typische aroma’s van barbecue krijg je er moeilijk in, maar ook zonder een barbecue op basis van houtskool kun je met bepaalde technieken ook een rokerige smaak in je eten krijgen. Laat dat je dus niet tegenhouden.

Houtskoolsbarbeque Master Touch GBS SE E-5755, Weber: ook verkrijgbaar in onze webshop

Wie wel echt het vuur wil temmen, kiest best voor een houtskoolbarbecue. Het nostalgische geknisper van de kolen, die heerlijke geur… Het vergt wat techniek en kunde maar dat is net wat barbecueën met kolen zo leuk maakt. Warme en koude zones maken, rekening houden met de wind, vlammen doven,… het hoort er allemaal bij. Bovendien heb je zulke barbecues ook al in meeneemformaat. En je hebt geen elektriciteit nodig. Handig toch?

Pelletbarbeque Smokefire EX4 GBS - Weber: ook verkrijgbaar in onze webshop

Wil je dan weer het gebruiksgemak van een gasbarbecue maar tegelijk ook de typische aroma’s van een houtskoolbarbecue? Kies dan voor een pelletbarbecue. In geen tijd ben je aan het grillen én je vlees krijgt een heerlijke rooksmaak.

Houtskoolbarbeque medium - The Bastard: ook verkrijgbaar in onze webshop

Of hou je het graag klein en fijn? Dan is een plancha misschien wel iets voor jou. Deze gladde bakplaat kan je verhitten tot zeer hoge temperaturen. Hierdoor kun je vlees, vis en groenten snel dichtschroeien en heb je minder vetstof nodig.

Hou je het graag low and slow? Dan is The Bastard helemaal je ding. Slow cooking, warm of koud roken of zelfs pizza’s bakken? Deze topper kan het allemaal. Ideaal om de oermens in jezelf naar boven te halen.

En last but not least is er Tiger Fire. Een vuurschaal en bakplaat in één. Steek het houtvuur aan en het spektakel kan van start gaan. De bakplaat rondom wordt geleidelijk aan warm en iedereen kan aan de slag. Vergelijk het gerust met de barbecueversie van gourmet!

Niet enkel de barbecue zelf maar ook de tools, kolen, kruiden en marinades spelen een grote rol om een avondje barbecueën tot een succesvol en smaakvol hoogtepunt te brengen.

Benieuwd naar meer? Ontdek nog meer info, inspiratie en specificaties in deze downloadbare BBQ-gids en ga meteen aan de slag!

Staande heater

10 voor sfeer en gezelligheid.

Het is niet omdat de barbecue langzaam uitdooft, dat sfeer en gezelligheid moeten volgen. Er zijn verschillende manieren om bij het vallen van de avond de tuin te verlichten én te verwarmen. Kies voor lampen op zonne-energie of batterijen als je niet overal elektriciteit wil voorzien. Of ga voor enkele spots die bepaalde delen van je tuin in de kijker zetten.
Als de zon onder is, durft het al snel wat frisser worden. Met een terrasverwarmer heb je in no time een gezellige warmte waardoor je nog langer van je tuin kan genieten. Of wil je alles nog eens extra in vuur en vlam zetten? Kies dan voor een vuurkorf. Gebruik desnoods zelfs wat kolen die liggen na te smeulen van de barbecue om de volgende warmtebron aan te steken.

Liefde gaat door de maag

Bij het organiseren van een barbecue hoort lekker eten. Traditioneel kopen we veel te veel. Maar dat hoeft geen ramp te zijn. Er heeft nog nooit iemand geklaagd om twee dagen na mekaar barbecue te eten. Gelukkig zijn er wel enkele vuistregels qua hoeveelheden.
Reken op 300-500 gram vlees of vis per persoon. Of voorzie wat minder vlees of vis en ga voor extra groenten op de barbecue. Akkoord, die aardappelsalade en pastasalade doen het steeds goed maar gegrilde groenten zijn pas echt toppers. Kies voor plakjes gemarineerde courgette en aubergine om te grillen. Of pak een met kruidenboter besmeerde maïskolf in zilverpapier in en gril op de barbecue. Of groene asperges of groentespiesjes of…
De mogelijkheden zijn eindeloos. Reken per salade of gegrilde groente 175 gram per persoon. Doe daar nog een half stokbrood en lekkere sausjes bij en er gaat niemand met honger naar huis, tenzij dan met honger naar meer, veel meer.