Home » Inspiratie » Buiten leven » Fruitbomen planten

Fruitbomen planten

In: Buiten leven - Eten uit eigen tuin

Fruit kweken in eigen tuin is makkelijk en bovendien ook lekker! Appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, …. Ze dragen allemaal veel vruchten. Plant je fruitbomen eenvoudig in je tuin en geniet jarenlang van hun mooie bloesems en vruchten.

Waar planten?

Bijna alle fruitsoorten houden van een zonnige plek en een vruchtbare, niet te natte grond. Bessen verkiezen eerder zure grond. Heb je een schaduwrijke tuin? Perziken en peren hebben veel zon nodig, maar bessen en appels dan weer minder.

 

Hoe planten?

Fruitbomen plant je best als ze in rust zijn. Daarom is november de plantmaand bij uitstek. Het is nog niet te koud en de bomen zijn al in hun rustperiode. Je kan de hele winterperiode planten, maar kies wel voor een vorstvrije periode. Op deze manier vergroot je de kans op een goede groei in de lente.

 

  • Plant je fruitbomen even diep als in de pot. Maak het plantgat 3 keer zo breed als de kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
  • Verwijder het jutte of gaas rond de wortels en spreid de wortels goed uit.
  • Vul de put nu met aarde en compost en druk de grond stevig aan rond de wortels.  Giet nu een emmer water over de grond, zodat deze goed de ruimte tussen de wortels vult.

 

Verzorging:

Zorg ervoor dat je de eerste 5 jaren de stam onkruid en grasvrij houdt in de bloeitijd. De kruin van de fruitboom is nog niet sterk genoeg en de jonge boom is hier nog niet tegen opgewassen.
Zijscheuten aan de stam snoei je best weg tot op 1 à 2 ogen omwille van de versterking van de diktegroei.
Geef de pas aangeplante fruitboom voldoende water tussen april en juli, zeker belangrijk in het eerste jaar. Wat meststof het eerste jaar is ook zeker welkom.

Waarop letten?

Sommige fruitsoorten hebben een ander ras als bestuiver nodig. Die bestuiver moet tegelijkertijd bloeien en goed stuifmeel hebben. Vraag dus gerust in onze winkels naar extra advies om de juiste bomen te kiezen in uw tuin. Kleinfruit heeft meestal geen bestuiver nodig en is ideaal voor een kleinere tuin.

 

Tips

Hou rekening met de grootte van de boom als hij volwassen is. Plant hem ergens waar hij voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen.
Kun je de boom niet direct aanplanten? Kuil hem tijdelijk in om te vermijden dat de wortels uitdrogen.