Home » Inspiratie » Bloemen en planten » XXL planten als eye-catchers

XXL planten als eye-catchers

In: Bloemen en planten - Kamerplanten

Laat je kerstboom een grote lege ruimte achter in de woonkamer of eetkamer? Waarom niet vervangen door groene XXL planten? Een ecologische, duurzame en gezonde manier om je huis een frisse toets te geven.

Calathea

Calathea

Deze schoonheid houdt van een hoge luchtvochtigheid en staat graag in het licht (geen direct zonlicht!). Van april tot en met oktober geef je haar gelijkmatig water, liefst regenwater. Vanaf dan gaat ze in ruststand en heeft ze maar beperkt water nodig. Benevel regelmatig de bladeren met een plantenspuit om zo het Tropische klimaat na te bootsen. Om de twee jaar verpot je haar best in het voorjaar zodat de wortels kunnen uitzetten.

Dypsis Palm

De Dypsis ook wel bekend als de Areca of Goudpalm bestaat eigenlijk uit meerdere palmpjes die bij elkaar groeien. Deze palmen hebben geveerd bladeren met een lichtgroene kleur en zijn oorspronkelijk afkomstig uit de vochtige tropen Zuidoost-Azië.

Ontdek meer over de Dypsis

Yucca

Een explosie van groen-geel-grijze, leerachtige bladeren die eindigen in een punt, soms groeiend uit een stammetje of direct uit de aarde, dat is typisch de Yucca (ofwel Palmlelie). Zo houd je een Yucca in optima forma:

  • Zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
  • Geef de woonplant daarbij regelmatig water, en verwen hem af en toe met plantenvoeding. Laat de potgrond tussen de gietbeurten wel licht uitdrogen om rot te voorkomen.
  • Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg, zo geef je nieuw blad meer energie om te groeien.
Wist je dat de Calathea haar bladeren sluit als het donker wordt? 

TIPS VOOR EEN GEZONDE PLANT

  • Gieten

Het is goed om te weten of je water moet geven of niet: wacht tot het oppervlak lichtjes droogt voordat je opnieuw water geeft. En vergeet nooit één ding: het is beter om te weinig water te geven dan te veel! Teveel gieten zorgt voor rotte wortels ... dus wees voorzichtig.

  • Sproeien

Over het algemeen houden alle kamerplanten van een vochtige omgeving, omdat ze meestal tropische planten zijn. Besproei ze regelmatig met niet- kalkhoudend water. Water uit de regenton, daar zijn ze dol op!

  • Meststoffen

Geef regelmatig toevoegingen van meststoffen voor groene of bloeiende planten, afhankelijk van het type plant. Dit doe je meestal tijdens het groeiseizoen, van maart tot september.

  • Verpotten

Zit je plant een beetje krap in zijn pot, dan is het tijd om te verpotten. Dit doe je bij voorkeur aan het einde van de winter, dus vóór de plant opnieuw begint te groeien.