Start van het moestuinseizoen

Moestuiniers, het wordt stilaan tijd om warm te lopen voor het moestuinseizoen. Bij de start van het nieuwe jaar kun je de eerste groenten zaaien binnen of in een verwarmde serre. Nu maak je de bodem klaar voor een vruchtbaar voorjaar en is de tijd rijp voor je moestuinplan.

Groenten zaaien onder glas in de winter

Met temperaturen die flirten met het vriespunt is het nog te vroeg om buiten aan de slag te gaan. Vanaf januari kun je al wél zaaien onder glas.

  • Welke groenten zaai je onder koud glas?

Kervel, radijzen, raketsla, spinazie, tuinkers, veldsla, wortelen en zomerprei. Die toppers doorstaan moeiteloos koude temperaturen.

  • Welke groenten zaai je in een verwarmde serre?

Aubergines, paprika’s, pepers en tomaten.

Laat je aardappelen voorkiemen

Aardappelen voorkiemen, wat is dat? Je laat je poot- of plantaardappelen al kiemen op een frisse en lichte plaats tot er scheuten tevoorschijn komen. Je maakt de aardappelplant op die manier sterker en je zorgt voor een snellere groei waardoor je je patatjes sneller kunt oogsten.

Hoe laat je aardappelen voorkiemen? Leg de pootaardappelen met de kiemogen naar boven in een doos – niet te dicht op elkaar. En zet de doos op een frisse plaats, zoals in je garage. Belangrijk: de pootaardappelen moeten wel genoeg zonlicht krijgen.

Verlucht de bodem van je moestuin

Planten gedijen beter op luchtige droge grond dan op een vaste natte grond. Dus loont het om je moestuin te verluchten zodat de bodem sneller droogt en opwarmt. Dat doe je met een woelvork, een andere termen is bodemverluchter of grelinette. Die haal je bij het Oh’Green-tuincentrum in je buurt.

Waarom is verluchten beter dan omspitten? Als je je moestuin spit, haal je de onkruidzaden boven en beginnen ze door het licht massaal te kiemen. Je zet dan ook de natuurlijke bodemlagen op hun kop. Verluchten maakt je moestuin vruchtbaarder. Het werk gaat ook sneller vooruit dan spitten.

Ook een bodemverbeteraar kan wonderen doen. Belangrijk voor wie een serre heeft: de bodemverbeteraar of meststoffen hebben pas zin als je je serre hebt gespoeld. Dat is nodig om overtollig zout uit je bodem te halen. Er zijn 2 manieren:

  • Bedek de bodem van je serre met een pak sneeuw. Als de sneeuw smelt, neemt die de overtollige zouten mee.
  • Zet je serre een aantal keer na elkaar onder water. Het water neemt de zouten mee in de diepere bodemlagen.

6 tips voor je moestuinplan

Welke groenten komen waar? Zet je ze in volle grond, in potten of in zakken? En wanneer zaai of poot je wat? Januari is een goed moment om je moestuinplan te maken en alles voor te bereiden. Wij helpen je op weg met 6 tips.

  • Zaai- en potgrond kopen: heb je zaadjes of stekjes? Dan gedijen die het best in zaaigrond. Voor volwaardige plantjes gebruik je potgrond.
  • Tuingereedschap schoonmaken: zaadjes en planten zijn gevoelig voor schimmels. Start het moestuinseizoen dus altijd met schoon materiaal.
  • Potten en kassen aanschaffen: potten, kweekzakken en -potten, turfbakjes, verwarmde kassen, … Haal alles in huis om te zaaien en te planten.
  • Plantenlabels maken: als je juist hebt gezaaid, weet je nog precies waar alles staat. Maar een paar weken later haal je de plaatsen van de wortelen, radijzen en prei gegarandeerd door elkaar. Maak plantenlabels voor een goede organisatie van je moestuin.
  • Zaaidiepte controleren: lichtkiemers hoef je nauwelijks af te dekken met grond. Denk aan de meeste kruiden. Zaadjes voor groenten horen juist diep in de grond. Lees op de verpakking hoe diep je het best kunt zaaien.
  • Zaaibakken vochtig houden: zaaibakken of trays geef je meestal 1 keer water en dan is het wachten tot de zaailingen boven komen. Hou de bakjes wel goed in het oog. Droogt de grond uit? Geef dan toch extra water.

Bij Oh’Green vind je alles voor de start van het moestuinseizoen. Zaadjes, biozaadjes, planten, grond en meststoffen. En serres, (verwarmbare) kweekbakjes en gereedschap om te tuinieren. Onze experts geven met plezier tips voor de beste oogst. Kijk op onze webshop of kom naar een tuincentrum in je buurt.