Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Kamerplanten » Orchidee Dendrobium

Orchidee Dendrobium

In: Bloemen en planten - Kamerplanten

De orchidee wordt beschouwd als de koningin van alle planten. Er zijn ontelbare soorten te vinden met elk hun mooie eigenschappen. De orchidee Dendrobium groeit in de natuur aan bomen en op rotsen, vooral in Zuidoost-Azië. Deze soort heeft slechts 1 bamboe-achtige tak vol mooie bloemen.

 

Er bestaan 2 types Dendrobium: de compactum en de phalaenopsishybriden. De eerste soort heeft kleinere bloemen tot 7 centimeter, de andere versiert zijn takken met grotere bloemen. Elke orchidee heeft minstens drie mooie bulben om haar takjes te versieren. De mooie mix aan kleuren tovert deze elegante plant tot een gekende publiekslieveling.

Plaats: licht tot half schaduw, geen direct zonlicht

Hoogte: ongeveer 40-50cm

Kleuren: wit, blauw, roze , paars, rood, geel, groen, bruin en crème

Bloei:

Een bulb bloeit ongeveer 8 tot 16 weken. Als de bloemstengel uitgebloeid is, vallen de bloemen er vanzelf af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer bloemen, dit kan een tijdje duren. Binnenshuis heeft de orchidee geen last van seizoenen en kan dus gedijen in uw interieur.

Planten:

Standaardpotten zijn niet geschikt voor deze orchideeënsoorten. U kunt de orchideeën best plaatsen in speciale (orchideeën)potten die het licht doorlaten, anders maakt de plant te veel luchtwortels aan en verliest ze het contact met de potgrond en voedingsstoffen. De ideale temperatuur voor de Dendrobium is 18 tot 22°C.

Verzorging:

  • Geef minstens één keer per week water, liefst lauw regenwater. Opgepast, orchideeën houden niet van natte voetjes.
  • Geef de orchidee een keer per maand orchideeënvoeding om haar optimaal te verzorgen. In de winter mag u de hoeveelheid voeding lichtjes verminderen.
  • Is uw Dendrobium uitgebloeid? Knip de bloemtak net boven het bovenste blad van de scheut af. Zo kan de plant  weer gaan bloeien op een nieuwe scheut, die zich in na een aantal maanden vormt.
  • 1 keer in de 3 jaar of als de grond verteerd is, dient de plant verpot te worden.
  • In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in uw woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien, voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Tips:

  • Een orchidee is steeds mooi te combineren met glaswerk. Afhankelijk van uw interieursmaak kan u glaswerk en orhcideeën combineren. Dit zorgt vaak voor verrassend mooie effecten.
  • Zet verschillende groottes en kleuren van orchideeën samen in een bloempot of schaal. Zo geeft u een speels effect aan deze majestueuze plant.
  • Deze orchidee is bestand tegen een hogere luchtvochtigheid en kan daarom vrolijk uw badkamer of andere vochtige kamers versieren.