Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Geurende planten voor je huis en tuin

Geurende planten voor je huis en tuin

In: Bloemen en planten - Buitenplanten

Bloemen in je huis of tuin is puur genieten. Niet enkel brengen ze kleur in je leven, hun heerlijke geur brengt ook leven naar je tuin. Bijen, vlinders, hommels, mensen,… allemaal zijn ze te verleiden met mooie, geurige bloemen. Hou er wel rekening mee dat zelfs je neus zijn grenzen heeft. Heb je een kleine tuin? Beperk dan tot drie verschillende geurige planten. In een grotere  tuin kun je er wel wat meer kwijt. Wil je optimaal genieten van de geuren? Zet je dan op je terras ’s middags wanneer de zon schijnt en er een licht briesje is. Met deze theorie kom je al een heel eind, maar welke planten moet je nu in je huis en in de tuin halen om het in de praktijk mee te maken?

Lavendel

Met Lavendel in de tuin waan je je in geen tijd in de Provence. Deze mooie planten met paarse bloemen hebben een geur die bijna betoverend werkt. En dat is geen toeval want onlangs is bewezen dat de geur van lavendel angsten kan verminderen. Geen wonder dus dat we allemaal zo ontspannen geraken van  een bad met lavendelolie.
Lavendel kun je het jaar rond aanplanten en vraagt niet zoveel onderhoud. Zorg voor een zonnige, ietwat droge en goed drainerende staanplaats. Extra voeding hebben ze niet nodig (behalve in terraspotten dan) maar een handjevol kalk is wel aan te raden aangezien ze zure bodems moeilijk kunnen verteren.

Méér tips over lavendel vind je hier

Pelargonium 'citrosum'

Geur geranium

Deze geurige plant is ideaal voor huis en tuin. De plant komt in verschillende geuren waarvan de Citroen Geranium waarschijnlijk de meest bekende is. Niet enkel zwijmel je even weg bij de geur, ook de muggen hou je hiermee op afstand. Naast citroen kun je ook genieten van enkele andere speciale geuren.Van munt tot appel tot zelfs chocolade. Een heel arsenaal aan geuren wordt opengetrokken met de geurgeranium. Deze kleine struikjes geven soms kleine fijne bloemetjes en houden van een subtiele aanraking. Zodra je even met je handen over de bladeren gaat, openen de klieren zich en komt de geurende olie helemaal vrij. Regelmatig water geven en aaien is dus de boodschap!

Buddleja Buzz

Buddleja Buzz

De Buddleja Buzz serie zijn laagblijvende en compacte struiken. Er bestaan verschillende cultivars van de Buzz serie.  Ze groeien rechtop en zijn bossig. Buddleja davidii "Buzz Hot Raspberry'' bloeit met grote sierlijke en goed gevulde dieproze bloemaren. Kort ze in de lente in waarna ze weer zullen uitlopen. Deze plant is een echte geurbom voor vlinders. Met deze topper in de tuin weten alle vlinders meteen waar je woont. De buddleja wordt dan ook wel eens ‘de vlinderstruik’ genoemd. Zet hem in de tuin en je ontdekt ook meteen waarom!