Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Eten uit eigen tuin » Toveren met smaken

Toveren met smaken

In: Bloemen en planten - Eten uit eigen tuin

Met de juiste kruiden kan je je gerecht omtoveren in een super geurend, lekker smakend topgerecht. De kruiden worden ingedeeld in meerjarige zoals: bieslook, dragon, munt, oregano en tijm en éénjarige zoals dille, koriander en basilicum.

Maar waar zet je ze neer? Hebben ze nu zon of schaduw nodig? En hoe zit het met bemesten? We leggen het je hier kort uit.

Kruiden in je moestuin

Algemeen kan je ervan uitgaan dat kruiden in volle zon mogen geplant worden. Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebeid dus doen ze het goed in volle zon en in een droog klimaat. Kies eerder plantjes die gekweekt werden voor de moestuin, je zal er meer uitkunnen halen dan degene voor de vensterbank.

De gouden regel is dat zachte kruiden met een flexibele steel niet winterhard zijn. Voor vers gebruik tijdens de winter kan je ze best in een pot op de vensterbank plaatsen.

Verzorging van je kruiden

De smaak van de bladeren kunnen snel teruglopen indien je deze laat uitbloeien. Je kan ze dus best regelmatig snoeien om de sterke smaken van de kruiden te kunnen behouden. Ook bij 'zachtere' planten kan je flink terugknippen zonder zorgen.

Omdat de zachte kruiden alleen tijdens de zomermaanden vers te oogsten zijn, is verwerken een manier om ook in de wintermaanden van hun aroma te genieten. Laat het groen niet verwelken en verwerk de planten in olie, azijn en suiker.

Extra tips

  • Wist je dat het kweken van basilicum dichtbij je tomatenplant de smaak van je tomaten versterkt?
  • Bij kruiden is het aan te raden regelmatig te toppen om bloemvorming te voorkomen.
  • Dankzij de aroma’s kunnen kruiden de insecten weghouden van andere groenten.