Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Eten uit eigen tuin » Moestuinieren

Moestuinieren

In: Bloemen en planten - Eten uit eigen tuin

Moestuinieren is hip, en wat is er nu leuker dan groenten en fruit eten van eigen kweek? De aanleg van een moestuin is niet moeilijk, ook als je geen of weinig ervaring hiermee hebt. Moestuinieren begint met een goede voorbereiding. Het succes van je moestuin heeft alles te maken met de keuze van de plek, de kwaliteit van de grond, de bemesting en het (in)zaaien. Is deze basis goed, dan is de helft van het werk al gedaan.

Tips voor het aanleggen van een moestuin:

1. Kies de juiste plek

Leg je moestuin aan op een plek met zowel zon als schaduw. Maak de ondergrond vlak, zodat regen- of sproeiwater goed opgenomen kan worden door de planten. Is het een winderige plek? Dan is het handig om je moestuin te omheinen met een groene haag. Een vak van 1,2 x 1,2 meter is genoeg om mee te beginnen.

2. Goede grond

De kwaliteit van de grond is erg belangrijk voor het slagen van de oogst. Bereid de grond, het zaaibed, grondig voor. Woel de aarde goed om en verwijder de zo veel mogelijk de oude begroeiing. Zorg vooral dat alle ‘onkruidresten’ uit je zaaibed verdwenen zijn. De grond mag niet meer bevroren of té vochtig zijn. De zaadjes kunnen dan niet goed kiemen. Hark de bovenste laag goed los en egaliseer de grond. Hoog de plek zo nodig op met tuinaarde. Zorg dat de bovenste 10 cm van het zaaibed bedekt is met moestuingrond.

3. Bemesting

Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste. Over het algemeen geldt dat hoe meer mest, hoe meer blad. Dat is voor bladgroenten natuurlijk gunstig, maar bijvoorbeeld wortelgroenten geven dan vooral veel loof, en weinig wortel. Veel groenten houden er wel van om verwend te worden met wat compost.

4. Start met makkelijke groenten

Als je net begint met moestuinieren, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn zoals sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben - naast het water geven - weinig verzorging nodig, je oogst kan dus bijna niet mislukken!

5. Zaai op het juiste moment

Het juiste zaaimoment verschilt per groente. Besef dat het gegeven zaai-advies op de verpakking alleen een richtlijn is. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien. Je kunt wel alvast beginnen met voorzaaien binnen of in de kas.

6. Zaai niet te diep

Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.

7. Kweek gewassen per vak

Verdeel je moestuin in verschillende vakken. Per vak is het verstandig om één soort gewasgroep bij elkaar te planten. Denk hierbij aan een peulgewassenvak, een koolvak, bladvak, vruchtvak en een wortel- en knollenvak.

Jouw eigen moestuin tafel

Beschik je niet over een vrij stuk tuin voor je moestuin? Dan kun je ervoor kiezen om een moestuin aan te leggen in een handige moestuin tafel. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar en in verschillende groottes.

Hou net zoals met een moestuin in de volle grond rekening met de standplek van de tafel (zowel zon als schaduw) en zorg voor goede grond.

 

Eigen kruiden of groenten kweken op je balkon

Niet iedereen heeft een grote tuin of terras ter beschikking om een moestuin te beginnen, gelukkig heeft Elho hier de oplossing voor.  Elho heeft speciale kweek tafels ontworpen die het mogelijk maken om ook groenten en fruit te kweken op je balkon bijvoorbeeld. De tafels zijn compact en makkelijk verplaatsbaar en te verkrijgen in verschillende kleuren.

Er zijn tal van aanvullende accessoires verkrijgbaar die het moestuinieren nog leuker maken.

Ontdek het assortiment in onze winkels.

Handige tips voor beginners:

  • Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien.
  • Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
  • Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot.
  • Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente op dezelfde plaats.
  • Bescherm je planten met cloches bij onverwachte nachtvorst.