Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Eten uit eigen tuin » Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

- Eten uit eigen tuin

Het is lekker én ze geven een finishing touch aan je gerecht: eetbare bloemen! Tegenwoordig zie je ze steeds meer en meer verschijnen, en logisch ook. Ze zorgen voor kleur en voegen een lekkere smaak aan je kookkunsten toe. Ontdek hier meer over eetbare bloemen.

De bekendste eet-bloem is ongetwijfeld de Oost-Indische kers. Je herkent ze aan de mooie oranjerode kleur en een zoete, peperachtige smaak. Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Oost-Indische kers is een sierlijke plant met eetbare bladeren, bloemen en bloemknoppen. De bladeren hebben een doorsnede van 5 tot 12 cm. De mooie en zachte, trechtervormige bloemen gaan van geel, oranjegeel tot oranjerood en felrood.

Enkele weetjes

  • Ieder deel van deze plant is eetbaar, zowel met de zaadjes, de bladeren als de bloemen kan je gebruiken in de keuken. Het meest dankbaar en verrassend zijn de bloemen die voor kleur kunnen zorgen in groene slaatjes.
  • Spoel de bloemen wel altijd eerst voorzichtig voor je ze gebruikt, niet overmatig want dan verliezen ze te veel smaak!
  • De zachte groene blaadjes van de Oost-Indische kers, die zoals aangegeven iets van waterkers hebben, zorgen voor een pittige smaak in salades.
    Van de bladeren kan je ook, in combinatie met aardappelen of courgetten een heerlijke soep maken.

Welke soorten eetbare bloem plantjes vind je bij ons?

De meest voorkomende soorten zoals:

  • Tropaeolum (Oost Indische kers)
  • Calandula (Goudsbloem)
  • Borago (komkommerkruid, zie foto)

 

Hoe bewaar je eetbare bloemen?

Verpak de geoogste bloemen in plastic zakjes met enkele druppels water, zodat de luchtvochtigheid stijgt en de bloemen langer fris blijven. Bewaar de zakjes in de koelkast en gebruik zo snel mogelijk na het plukken. Jonge bloemen die net uit knop of zelfs nog half in knop zitten, smaken het lekkerst, oudere bloemen kunnen bitter worden.