Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Citrusbomen

Citrusbomen

In: Bloemen en planten - Eten uit eigen tuin

De plant die het hele jaar door groen blijft: de Citrusboom. Het is een typische plant die zowel in de zomer als in de winter veel licht nodig heeft. Het geslacht Citrus behoort tot de familie van de Rutaceae. Elk geslacht wordt onderverdeeld in verschillende soorten en die worden dan nog eens onderverdeeld in variëteiten. Onder Citrusvruchten verstaan we nu: sinaasappels, citroenen, mandarijnen, pompelmoezen, grapefruits, pomeransen en limoenen.

Bloei en vruchtvorming

In het vroege voorjaar bloeit de citrus met trosjes en de daaraan hangende bloemen hebben een heerlijk zoetige geur. Pas in de herfst tot het daarop volgende voorjaar rijpen de vruchten. Ook al zijn de meeste vruchten van de citrus eetbaar, in ons klimaat zijn ze echter ontzettend zuur! Afgezien van kumquat valt over de smaak van de vruchten dus te twisten, maar de boompjes zijn zeker zo decoratief en vrolijk als je de vruchten er gewoon aan laat zitten.

Verzorging

Met volgende tips kan je je citrusbomen het hele jaar door goed verzorgen:

  • Potgrond: Jonge planten worden jaarlijks verpot. Oudere verpot je slechts ongeveer om de drie jaar.
  • Bemesting: Met speciale citrusmest kan je tot eind augustus bemesten, anders wordt deze te sterk groeiend wat niet aangeraden is in ons klimaat.
  • Water geven: Geef je citrusbomen geregeld water. Rond maart mag je aardig wat meer water geven, ook al staan ze nog binnen. Bij warme temperaturen is het eerder aangeraden om dagelijks water te geven. Gebruik hiervoor liefst regenwater.
  • Overwinteren: Voor de eerste nachtvorst haal je je citrussen best naar binnen. Zet de citrus op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 5 en 12 graden is ideaal. Na Ijsheiligen (half mei) kan de plant terug naar buiten.

Extra tips voor je citrusbomen

  • Standplaats: Vanaf mei mogen de bomen buiten gezet worden op een zonnige plek.
  • Potkeuze: Indien je een te kleine kuip gebruikt, zal je citrusboom klein blijven. Alle citrusbomen hebben in de natuur een groot wortelstelsel, daarom blijven in kuip gekweekte planten vaak te klein. Kies eerder voor een grotere kuip indien je je boompje wilt laten uitgroeien tot een grote citrusboom.
  • Snoeien: Noodzakkelijk om de vorm van de boom te bepalen (bolvorm, opgebonden of in struikvorm). Jonge bomen worden best vanaf de lente gesnoeid.