Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Buitenplanten » Welkom in een zuiderse tuin

Welkom in een zuiderse tuin

- Buitenplanten

Een zuiderse tuin spreekt tot de verbeelding. Je stapt buiten en met één stap verplaats je je van België naar de Provence. Olijfbomen, verbena, lavendel, hibiscus… planten genoeg om dat zuiderse gevoel naar België te brengen. Maar is het ook haalbaar in ons klimaat? Onze zomers worden steeds droger maar onze winters zijn soms nog wel bar koud. We zetten enkele tips & tricks op een rijtje om het meeste uit je tuin te halen.

Lavendel

Volle zon

Een zuiderse tuin heeft baat bij een zuiders klimaat. Dat betekent met andere woorden heel veel zon. Heb je dus plekjes waar de zon de hele dag schijnt? Dan kan je met een gerust hart aan de slag met Zuiderse planten. Maar hoe herken je nu zo’n geschikte plant. Vaak herken je ze aan hun grijze kleur. Of aan een fijne dons op hun bladeren en/of takken. Op deze manier beschermen ze zich tegen zonnebrand. Ook planten die het groen van hun bladeren inruilen voor een andere kleur zijn vaak zonnekloppers.
Lavendel is een ideaal voorbeeld. De plant is dikwijls groen-grijs. Maar niet enkel lavendel is zo’n zuiderse topper.

Bougainvillea

Welke planten?

Zoals eerder gezegd zijn sommige planten meer geschikt dan andere. Bougainvillea, hibiscus en verbena zijn onze favorieten.

Bougainvillea

Deze oorspronkelijk Braziliaanse plant is een ware lust voor het oog. Van alle tropische klimplanten is dit waarschijnlijk de meest bekende. Hij ontpopt zich in geen tijd tot een rijkbloeiende, kleurrijke plant, van violet tot rood. Het is een klimplant dus een klimrek, muur, pergola of wat extra steun zijn dus wel een must. Plant bij voorkeur tegen een zuidmuur, daarvan bloeit hij helemaal open. Let er wel op dat je hem ongeveer elke dag water geeft. Zonder zijn dagelijkse portie zal hij al snel zijn bloemen verliezen. Opgelet, deze plant kan absoluut niet tegen nachtvorst. Geef hem in de winter dus een plekje in je tuinhuis en laat hem in een winterslaap gaan.

Hibiscus

Hibiscus

De hibiscus is een populaire tuinplant die van de zon houdt. Plaats je hem op een plekje in de ochtendzon, dan word je beloond met een zeer uitbundige bloeiperiode van juni tot oktober. De bloemen bloeien steeds twee dagen en laten dan hun bladeren vallen. Maar al snel hangen er weer nieuwe bloemen klaar om trots hun kleuren te tonen. Ook leuk aan de bloemen van de hibiscus is dat je er niet enkel naar kan kijken maar ook mee aan de slag kan. Zo kun je ze bijvoorbeeld drogen. De blaadjes zijn zeer dun en bevatten weinig vocht. Hierdoor kun je ze makkelijk drogen tussen enkele dikke boeken. Zo krijgen ze een mooi, licht transparant effect na het drogen.

Verbena

Verbena

Een bijenplant bij uitstek. Veel wilde bijen, hommels en vlinders houden van de verbena omwille van hun nectar en stuifmeel. Wil je dus graag een zuiderse tuin vol leven dan kan deze plant niet ontbreken. Deze vaste plant doet het goed in de volle zon en in een matig vruchtbare goed doorlatende grond. Ook al is de plant redelijk winterhard, het kan geen kwaad om hem in de winter af te schermen van de vorst. Extra bescherming van de plant, en dan bij voorkeur de wortels van de plant, zijn een must om er jaar na jaar van te kunnen blijven genieten.

Hangmat Fatboy Headdemock & frame

Extra decoratie

Een zuiderse tuin heeft zuiderse attributen nodig. Met wat kleurrijke potten en bakken kom je al een heel eind. Terracotta geeft meteen het juiste gevoel. Ook een kleurrijke mat of hangmat tovert je tuin in geen tijd om tot een tropisch paradijs. Nog een gezellige zitbank erbij en je bent helemaal klaar voor een vakantie in eigen tuin!