Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Buitenplanten » Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

In: Bloemen en planten - Buitenplanten

Verticaal tuinieren is helemaal 'in' en ook bij Oh'Green kan je deze trend in je tuin brengen. We leggen je kort uit wat deze trend juist inhoudt samen met een paar tips zou je zelf een verticale tuin willen starten.

Waarom verticaal?

Wanneer je bij je thuis niet veel ruimte hebt, maar je wenst toch om je eigen tuin te groeien, dan is verticaal tuinieren de ideale oplossing. Het is geïnspireerd op de natuur. Kijk maar naar de varens die groeien tegen steile wanden dicht bij een waterval. Hierbij gebruikt je de wanden van je woning als tuinoppervlakte. Er bestaan verschillende systemen om je planten en bloemen aan de muur te hangen, deze zijn nu ook verkrijgbaar in onze winkels.

Welke planten gebruik je best?

Gouden regel is om planten te kiezen die niet te diep wortelen. Vergeleken met een traditionele tuin kunnen de wortels van je planten niet oneindig diep groeien wanneer ze aan een muur hangen. Staat één van je wanden vaak in de schaduw? kies dan eerder voor planten die afgeschermt kunnen worden van de zon, zoals Varens en Saxifraga's. Heb je daarentegen een wand die constant in de zon staat? Plant dan kruiden zoals Oregano of Tijm.

Om wat kleur aan je wand te brengen kan je eerder sierplanten gebruiken geschikt voor een verticale tuin. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan laagblijvende Geranium, Sedum en Campanula.

Je eigen verticale tuin maken?

Ben je vrij handig met je handen om zelf planken aan je muren te hangen? Bekleed dan de schutting of muur eerst met plastic folie voor bescherming tegen enige beschadiging. Plaats vervolgens wat horizontale planken waarop je plantzakken of –bakken bevestigt. Kies de planten die je wilt gebruiken en vul de bakken met grond. Breng langs de bovenkant een horizontale druppelslang aan op de muur en bevestig deze met een tijdschakelaar op de kraan, zodat hij ’s nachts om de circa 10 minuten druppelt. Volg het goed op en na een paar weken zou je al de eerste resultaten moeten zien.

Extra tips voor verticale tuinen:

  • Heb je geen druppelslang, geef dan je planten zo nodig iedere dag water.
  • Let op dat je niet te veel water in een keer geeft, dit maakt de plantenbakken te zwaar voor aan de muur.
  • Losse plantzakken of -bakken geef je ook best iedere dag minimaal één keer water, hierin bevestigde planten drogen snel uit.