Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Buitenplanten » Calla

Calla

In: Bloemen en planten - Buitenplanten - Kamerplanten

Calla, ook bekend als Zantedeschia, ken je waarschijnlijk wel als snijbloem en kamerplant. Calla op pot is in vorstvrije periodes echter ook een geweldige aanwinst voor je tuin. Je hebt er een mooie, volle tuinbloeier aan, die door de opgaande lijnen zorgt voor een vrolijke sfeer. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. De sierwaarde zit vooral in de gekleurde kelken, de echte bloemetjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

Plaats: lichte standplaats

Hoogte:

als buitenplant: van 30 tot 90 cm
als binnenplant: van 40 tot 50 cm

Kleuren: wit, geel, roze, paars, oranje, rood

Planten:

Wanneer je calla wilt planten in een terraspot of in de vaste grond kan dit in het voorjaar vanaf mei.

Wanneer de bloembollen worden geplant zitten er nog geen of weinig wortels aan. Ze zijn daarom niet gelijk bestand tegen kou maar pas na een bloeiseizoen. Vanaf mei is de meeste kans op vorst verdwenen en dus kan Calla vanaf dat moment worden geplant. Tussen juli en oktober zal Calla tussen de drie en de acht weken bloeien. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid licht en het soort.

Verzorging van calla als kamerplant:
  • Wanneer het blad van een calla hangt geef je best wat water. Verder geef je één tot twee keer per week water.
  • Als de calla is uitgebloeid kan je de plant op een zonnige plek in de tuin planten, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt.
  • Bruine bladeren mag je weghalen, voeg om de paar maanden wat plantenvoeding aan de potgrond toe.
  • Soms kan het voorkomen dat er een druppel aan de kelk van de Calla hangt. Dit heet ‘guttatie’ en is het gevolg van teveel water geven aan de plant.