Home » Inspiratie » Bloemen en planten » Eten uit eigen tuin » Basilicum

Basilicum

In: Bloemen en planten - Eten uit eigen tuin

 

 

Basilicum is een kruidenplant die vele soorten kent en komt oorspronkelijk uit India.  Dit kruid is éénjarig en heeft heldergroene ovale bladeren. Een leuke groene rakker voor op de vensterbank!

Grieken en Italianen zijn al duizenden jaren dol op de smaak van basilicum en gebruiken het volop in hun mediterrane keuken. Daarom noemen zij basilicum ook wel koningskruid.

 

Plaats: Warm en zonnig

Hoogte: 15 tot 45cm

Kleur: Helder groen

Planten: Dit kan zowel in vaste grond, als in pot geplant worden. Zorg voor een humusrijke, goed doorlatende bodem.  Het kruid is niet winterhard, zet het daarom tijdig binnen. In een serre kan u basilicum al vanaf april-mei zaaien. Heeft het plantje 2 à 4 blaadjes? Dan kan u het oppotten en eind mei uitplanten. Binnenshuis doet basilicum het een hele jaar goed!

Bloei: Wanneer basilicum in de herfst en winter binnen groeit, kan er het hele jaar door geoogst worden.

 

Verzorging: 

  • Op zeer warme dagen besproeit u de blaadjes van de plant best met water.
  • Let wel op voor slakken, want ze zijn dol op dit plantje. Om te vermijden dat deze beestjes uw basilicum aanvallen, kan u er scherp zand of as rond strooien.
  • Basilicum vermijdt liever tochtige plaatsen en staat graag beschut tegen de wind.
  • Geef jonge plantjes in het begin niet te veel water, want dan kunnen ze rotten.

 

Tips:

  • Als u basilicum gebruikt in de keuken, laat het kruid dan nooit meekoken met het gerecht, dan verliest het snel zijn aroma’s! Dus het is aan te raden om basilicum op het einde toe te voegen.
  • Gesneden basilicum kan tot 3 dagen worden bewaard in een plastic zakje in de koelkast.
  • De blaadjes kunnen maximum 3 maanden bewaard worden in de diepvries. U kan ze ook pureren met water of olijfolie en ze invriezen in een ijsblokjeshouder.
  • Om vliegen te verdrijven kunt u potten met basilicum op de vensterbank zetten.